Η Human Rights Watch έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την κλιμακούμενη καταστολή των κουρδικών πολιτιστικών στοιχείων από την Τουρκία, περιγράφοντας τις πρόσφατες ενέργειες ως σοβαρή κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτά τα κατασταλτικά μέτρα και να σεβαστούν τις πολιτιστικές ελευθερίες.
Η Human Rights Watch έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη ποινικοποίηση και καταστολή των κουρδικών πολιτιστικών στοιχείων στην Τουρκία. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Emma Sinclair-Webb, αναπληρώτρια διευθύντρια και διευθύντρια στην Τουρκία στο Human Rights Watch, είπε ότι οι τουρκικές αρχές στοχεύουν συστηματικά σε νόμιμες κουρδικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Προειδοποίησε ότι «η μετατροπή των κουρδικών γαμήλιων πάρτι σε σκηνές εγκλήματος με τη σύλληψη και δίωξη προσκεκλημένων και μουσικών είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα του πώς, για δεκαετίες, οι τουρκικές αρχές διαστρέβλωναν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να στοχεύσουν νόμιμες δραστηριότητες και πολιτική έκφραση των Κούρδων».
Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, εννέα Κούρδοι νεαροί στη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία, συνελήφθησαν μετά από ένα βίντεο του TikTok που τους έδειχνε να χορεύουν με ένα κουρδικό τραγούδι και να φωνάζουν συνθήματα σε μια παραλία στις 16 Ιουνίου. Αν και το βίντεο είχε κοινοποιηθεί περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, οι νεαροί συνελήφθησαν επίσημα στις 25 Ιουλίου, εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι οι κατηγορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της κουρδικής πολιτιστικής έκφρασης. Οι συλληφθέντες φέρεται να υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά βασανιστήρια και να αναγκαστούν να ακούσουν το υπερεθνικιστικό τραγούδι «Ölürüm Türkiyem» ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, μια κίνηση που καταδικάστηκε ευρέως από οργανώσεις για τα δικαιώματα ως σκόπιμη πράξη εκφοβισμού.
Η Sinclair-Webb τόνισε επίσης τις ευρύτερες συνέπειες αυτών των συλλήψεων, δηλώνοντας: «Οι ενέργειες των αρχών για την κράτηση και την ποινικοποίηση ατόμων για τέτοιες νόμιμες δραστηριότητες συνιστούν σαφή κατάχρηση εξουσίας σύλληψης». Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι το να τραγουδάτε λαϊκά τραγούδια, να φωνάζετε συνθήματα ή να αναφέρεστε στο PKK είναι προστατευμένη ομιλία επειδή αυτές οι δραστηριότητες δεν υποκινούν τη βία ούτε αποτελούν άμεσο κίνδυνο για άτομα.
Το περιστατικό στη Μερσίνα δεν είναι μεμονωμένο. Στην περιοχή Bazid του Ağrı (Agiri), η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα γαμήλιο πάρτι και συνέλαβε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μουσικού, με την κατηγορία ότι «διέδιδαν τρομοκρατική προπαγάνδα» μέσω κουρδικών τραγουδιών και χορών. Αν και ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανάκριση, άλλοι κατηγορήθηκαν επισήμως, υπογραμμίζοντας την εκτεταμένη παρακολούθηση και ποινικοποίηση των κουρδικών πολιτιστικών πρακτικών. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, η τουρκική αστυνομία στόχευσε αρκετούς γάμους στο Χακάρι (Colemêrg), μια κατά κύριο λόγο κουρδική επαρχία, κρατώντας ντόπιους μουσικούς και ορισμένους παρευρισκόμενους με παρόμοιες κατηγορίες.
Σε απάντηση ξέσπασαν διαδηλώσεις, με Κούρδους ακτιβιστές και υποστηρικτές να συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως συστηματική προσπάθεια καταστολής του κουρδικού πολιτισμού.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) καταδίκασε επίσης τις συλλήψεις, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες ήταν ενδεικτικές του συνεχιζόμενου πολέμου κατά του κουρδικού πολιτισμού και γλώσσας. Το κόμμα προειδοποίησε ότι η ποινικοποίηση των πολιτιστικών πρακτικών και η καταστολή της πολιτικής έκφρασης θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία σε επικίνδυνα νερά και να βαθύνουν περαιτέρω τους κοινωνικούς διαχωρισμούς.
Η καταστολή εκτείνεται πέρα από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Κωνσταντινούπολη, δύο Κούρδοι υπάλληλοι ενός εστιατορίου αεροδρομίου φέρεται να απολύθηκαν επειδή μιλούσαν κουρδικά στη δουλειά , υπογραμμίζοντας ένα ανησυχητικό μοτίβο διακρίσεων κατά των Κούρδων σε διάφορους τομείς. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται στο σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενους περιορισμούς. Πρόσφατα, η Κλειστή Φυλακή Τύπου Τ του Σιρνάκ (Σιρνέξ) επέβαλε σκληρά μέτρα , συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της ομιλίας κουρδικών στο τηλέφωνο, της απαγόρευσης της αγκαλιάς των επισκεπτών και της απαγόρευσης μεταφοράς βασικών ειδών στην εγκατάσταση.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να σταματήσουν αυτά τα κατασταλτικά μέτρα, να απελευθερωθούν άμεσα όσοι κρατούνται άδικα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την προστασία των πολιτιστικών ελευθεριών στην Τουρκία.
Αφήστε ένα σχόλιο