Οι ομιλητές στη Διάσκεψη Ειρήνης και Δημοκρατίας του Βερολίνου καταδικάζουν τα διεθνή όργανα επειδή αγνόησαν την επιβολή της απομόνωσης της Τουρκίας στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ζητούν επείγουσα δράση.
Ο Cengiz Yurekli, δικηγόρος από το Δικηγορικό Γραφείο Asrın που εκπροσωπεί τον Οτσαλάν, δήλωσε ότι η παράνομη μεταχείριση εναντίον του ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της αιχμαλωσίας του και έχει ενταθεί μόλις από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2016. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόστηκε στο İmralı το πρωί μετά τη νύχτα που ανακηρύχθηκε, επισημοποιώντας τους περιορισμούς και περιορίζοντας σοβαρά τα δικαιώματα των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι που κρατούνται στο Ιμραλί, και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ειδικότερα, υπόκεινται σε αυστηρούς όρους απομόνωσης», είπε, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία του Οτσαλάν με την οικογένειά του, τους δικηγόρους και τον έξω κόσμο έχει διακοπή.
Ο Eren Keskin, Συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η πολιτική απομόνωσης της χώρας έναντι του Οτσαλάν είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει τον κουρδικό λαό. «Δεν πρόκειται μόνο για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν αλλά για όλους τους Κούρδους», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η καταστολή από το κράτος έχει ενταθεί μετά απο νίκες που σημείωσαν οι Κούρδοι στη Ροζάβα. Ο Κέσκιν κατηγόρησε τους διεθνείς θεσμούς ότι αγνόησαν τις παραβιάσεις των συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Τουρκία, λέγοντας: «Η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια σε αυτή τη συνεχιζόμενη απομόνωση».
Ο Ögmundur Jónasson, ο οποίος κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις στο ισλανδικό κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Δικαιοσύνης, καταδίκασε την απομόνωση του Οτσαλάν ως «απαράδεκτη» και επέκρινε το τουρκικό κράτος ότι επιδιώκει μόνο υπό όρους ειρήνη και υποταγή. «Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια δεν υπάρχει κανένα νέο από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το τελευταίο μήνυμα από αυτόν ήταν το 2019», σημείωσε ο Jonasson, προτρέποντας την άμεση δράση για να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις συστάσεις της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το πάνελ, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Hayko Bağdat, είναι μέρος ενός ευρύτερου συνεδρίου που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Ελευθερία και την Ειρήνη (EFFP) με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Η διάσκεψη συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερη λογοδοσία από τους διεθνείς θεσμούς σχετικά με τη μεταχείριση των Κούρδων κρατουμένων από την Τουρκία.
Αφήστε ένα σχόλιο