Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDK) Cengiz Çiçek μίλησε στο πρακτορείο Mezopotamya τη Δευτέρα, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη αντίσταση ενάντια στη συνεχιζόμενη απομόνωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan. Σύμφωνα με τον Çiçek, αυτά τα δυόμισι χρόνια απομόνωση είναι μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς συνωμοσίας που έχει τις ρίζες της στο 1985.
Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Mezopotamya τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κογκρέσου (HDK) Cengiz Çiçek τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). «Εάν οι δραστηριότητες των συνωμοτικών δυνάμεων κλιμακώνονται, τότε η αντίστασή μας πρέπει να ενταθεί ανάλογα», δήλωσε .
Σύμφωνα με τον Çiçek, η διεθνής συνωμοσία που κορυφώθηκε με τη σύλληψη του Οτσαλάν το 1999 ξεκίνησε στην πραγματικότητα το 1985. Ενορχηστρωμένη από πολλές χώρες και με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η συνωμοσία είχε στόχο να εξουδετερώσει τον Οτσαλάν.
Από τη σύλληψή του στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ο Οτσαλάν κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου F, που βρίσκεται στο νησί İmralı στην επαρχία Προύσα, στη βορειοδυτική Τουρκία. Έχει περιγράψει τη δύσκολη θέση του ως την «εναρκτήρια επιχείρηση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», που σχεδιάστηκε για να υπονομεύσει τη μεταμορφωτική επιρροή του στη Μέση Ανατολή.
Ο Τσιτέκ σημείωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιλαμβάνονται το ιδεολογικό πλαίσιο του Οτσαλάν ως απειλή. «Το σκεπτικό των συνωμοτών πρέπει να γίνει κατανοητό σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.
Η απομόνωση που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν διαρκεί δυόμισι χρόνια, χωρίς καμία είδηση ή ενημέρωση από αυτόν. «Είμαστε αντιμέτωποι με την επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε αυτή την απομόνωση. Η αποφυγή αυτής της ευθύνης δεν αποτελεί επιλογή. Αντίθετα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κατάματα», επέμεινε ο Çiçek.
Σημείωσε επίσης ότι αυτή η απομόνωση είναι σύμπτωμα της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας για να διασφαλίσει ότι το κουρδικό ζήτημα παραμένει άλυτο. «Ο κοινός παρονομαστής στις πολλαπλές κρίσεις της Τουρκίας είναι το άλυτο κουρδικό ζήτημα. Κάθε πόρος που διατίθεται για τον πόλεμο αντηχεί ως οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό δίλημμα», εξήγησε.
Όταν ρωτήθηκε για το ρόλο της κοινωνικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο Τσιτέκ τόνισε ότι η υπεράσπιση της ειρήνης και η δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους. «Αυτό δεν είναι απλώς ένα βάρος που πρέπει να επωμιστούν οι Κούρδοι. Όλες οι ομάδες που πλήττονται από αυτή την πολύπλευρη κρίση στην Τουρκία πρέπει να θέσουν τη δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην κορυφή της ατζέντας τους», είπε.
Εν κατακλείδι, ο Çiçek επανέλαβε την έκκληση για αυξημένη αντίσταση. «Αν παρατηρήσουμε ότι οι δραστηριότητες των συνωμοτικών δυνάμεων έχουν ενταθεί, ας θυμηθούμε αυτό: η αντίστασή μας πρέπει να κλιμακωθεί. Κληρονομούμε μια παράδοση αντίστασης και επανειλημμένα έχουμε αποτρέψει τέτοιες συνωμοσίες με την αντοχή μας», κατέληξε.
Αφήστε ένα σχόλιο