Το MFRR κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία – 136 υποθέσεις που αφορούσαν 172 άτομα ή οντότητες μέσων ενημέρωσης.
Το Media Freedom Rapid Response (MFRR) δημοσιεύει την τελευταία έκδοση της έκθεσης παρακολούθησης της κοινοπραξίας , η οποία συντάσσει και αναλύει όλες τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης που καταγράφηκαν στο Mapping Media Freedom μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες.
Στο εξάμηνο, Το MFRR κατέγραψαν 575 παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις υποψήφιες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν 844 άτομα ή μέσα ενημέρωσης. 307 από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ 268 σε υποψήφιες χώρες.
Η τρέχουσα έκθεση παρακολούθησης προσφέρει μια επισκόπηση της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ξεκινά με ένα θεματικό κεφάλαιο για την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία εν μέσω καταστροφικών σεισμών και εθνικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις στην αρχή του έτους, ακολουθούμενο από ένα κεφάλαιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Τα κυριότερα σημεία από την έκθεση MFRR στο κεφάλαιο Τουρκία είναι τα εξής:
Η μεγάλης κλίμακας καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και η συστημική καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία συνεχίστηκαν στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου και ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου.
Εντός της περιόδου αναφοράς, το MFRR κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στη χώρα – 136 υποθέσεις που αφορούσαν 172 άτομα ή οντότητες μέσων ενημέρωσης.
Οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι φυλακίσεις ως εργαλεία καταπίεσης
Τα νομικά περιστατικά παρέμειναν η πιο κοινή απειλή για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αποτελώντας σχεδόν το ήμισυ (44,9%) των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Οι αυθαίρετες συλλήψεις, οι ποινικές διώξεις και οι καταδίκες χρησιμοποιούνταν συνεχώς για τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων και τη φίμωση των επικριτικών και ανεξάρτητων ρεπορτάζ.
Οι κατηγορίες για« τρομοκρατία», «προσβολή δημοσίων λειτουργών», «προσβολή του προέδρου» και «ανοιχτά υποκινώντας τους ανθρώπους σε μίσος και έχθρα» χρησιμοποιήθηκαν συχνά στις πλαστές κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων. Η Τουρκία παρέμεινε ένας από τους μεγαλύτερους δεσμοφύλακες δημοσιογράφων στον κόσμο. Τη στιγμή της δημοσίευσης, φυλακίστηκαν 21 δημοσιογράφοι.
Τον Απρίλιο, τουλάχιστον 10 Κούρδοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιδρομών τα ξημερώματα σε ολόκληρη την Τουρκία που είχαν στόχο τα σπίτια και τα γραφεία 126 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, δικηγόρων, υπερασπιστών των δικαιωμάτων, πολιτικών ακτιβιστών και καλλιτεχνών σε 21 επαρχίες σε σχέση με έρευνες κατά της «τρομοκρατίας». από την Γενική Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ.
Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου, και αντιπροσώπευαν ένα ακόμη βήμα στη συστηματική παρενόχληση και εκφοβισμό δημοσιογράφων που αναφέρουν θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, ιδίως κουρδικής καταγωγής. .
Σε αρκετές περιπτώσεις, δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων ξένων ρεπόρτερ, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία ή κρατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα.
Δημοσιογράφοι που καλύπτουν σεισμούς και εκλογές υποβάλλονται σε σωματική βία
Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία δέχονταν συχνά σωματική βία, ιδιαίτερα από ιδιώτες, ενώ κάλυπταν τις εκλογές και τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Δημόσιοι αξιωματούχοι και οι φρουροί τους ήταν επίσης πίσω από πολλές σωματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους.
Αντί να προστατεύει την ελευθερία του Τύπου, το RTÜK συνεχίζει να στοχεύει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης
Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), συνέχισε να επιβάλλει κυρώσεις στα μέσα ενημέρωσης με τρόπο που εισάγει διακρίσεις λόγω των επικριτικών ρεπορτάζ τους, ειδικά για τους σεισμούς και τις εκλογές. Οι κυρώσεις συνίστανται σε χρηματικά πρόστιμα και προσωρινές απαγορεύσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Τα τουρκικά δικαστήρια εξέδωσαν εντολές αποκλεισμού πρόσβασης σε εκατοντάδες ειδησεογραφικά άρθρα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και λόγω του μεγάλου όγκου αυτών των παραβιάσεων, δεν μπορούσαν να καταγραφούν όλες στο MapMF.
Λεκτική παρενόχληση δημοσιογράφων που καλύπτουν τα επακόλουθα του σεισμού
Στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν επανειλημμένα από το να εκτελέσουν το έργο τους στις περιοχές της καταστροφής, τις περισσότερες φορές από την αστυνομία, αλλά και από ιδιώτες και δημόσιες αρχές. Οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν επίσης σφοδρή λεκτική παρενόχληση και απειλές από πολίτες ενώ έκαναν ρεπορτάζ από την περιοχή του σεισμού.
Οι πολιτικοί, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και το RTÜK απαξίωσαν δημοσίως, απείλησαν και εκφοβίζουν ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιογράφους, ειδικά για την κριτική τους αναφορά για τα επακόλουθα του σεισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με εκτεταμένα αντίποινα για τη διάδοση «παραπληροφόρησης» σχετικά με τους σεισμούς και ο πρόεδρος του RTÜK Εμπουμπεκίρ Σαχίν εκφοβίζει και στοχοποιεί δημοσιογράφους και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που κάλυπταν την καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις.
Η πρόσβαση στο Twitter (X) περιορίζεται σε κρίσιμες στιγμές
Αμέσως μετά τους σεισμούς, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόσβαση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, αποκλείστηκε προσωρινά από την κυβέρνηση. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν επίσης αυθαίρετα τη διαπίστευση δημοσιογράφων στις σεισμογενείς περιοχές και αργότερα, πολλοί ρεπόρτερ εμποδίστηκαν να καλύψουν τις διαδικασίες ψηφοφορίας σε διάφορες πόλεις.
Ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου, Το Χ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα νομικά αιτήματα της Τουρκίας, η πλατφόρμα θα περιόριζε την πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο εντός της χώρας. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί που επηρεάστηκαν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του νομικού αιτήματος δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Έλον Μασκ, υπερασπίστηκε τον περιορισμό δηλώνοντας ότι «η επιλογή είναι [να] περιοριστεί πλήρως το Twitter ή να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένα tweets».
Αφήστε ένα σχόλιο