Εάν συνελήφθη ο υπ’ αριθμόν δυο του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία…
Εάν συνελήφθη ο υπ' αριθμόν δυο του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία...
Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης που οδήγησαν στη σύλληψη του Σαμί Τζασίμ, του υπ' αριθμόν δυο στην ιεραρχία του ISIS και βασικού χρηματοδότη της οργάνωσης; Το πιο σημαντικό είναι, σε ποια χώρα συνελήφθη και γιατί δεν υπήρχαν νέα σχετικά εκεί;
Γράφει ο Ντογάν Τσετίν.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Καντιμί ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ιρακινές δυνάμεις πληροφοριών συνέλαβαν τον πρώην αναπληρωτή του νεκρού ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί και επικεφαλής οικονομικών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ (ISIS), Σαμί Τζασίμ, έξω από τα ιρακινά σύνορα. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί σε ποια χώρα έχει συλληφθεί. Η επιχείρηση και η σύλληψη του Τζασίμ δημοσιεύθηκαν ευρέως στον Τύπο. Ωστόσο, δεν αναφέρεται το πού κρυβόταν μέχρι τώρα. Ο Μουσταφά Αλ-Καντιμί περιέγραψε επίσης τα άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ήρωες». Ποια ήταν αυτή η επέμβαση; Το πιο σημαντικό, σε ποια άλλη χώρα πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση και γιατί δεν υπήρχαν νέα σχετικά;
Μήπως ήταν αυτή η εξέλιξη το αποτέλεσμα διπλωματίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή με επικεφαλής τον Τούρκο, Χουλουσί Ακάρ;
Ας πάμε λίγο πίσω.
Στις 11 Αυγούστου 2020, ενώ μια ιρακινή αντιπροσωπεία συναντιόταν με αξιωματούχους του ΡΚΚ, πραγματοποιήθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της TSK [του τουρκικού στρατού] που σκότωσαν δύο ιρακινούς διοικητές. Το Ιράκ επέκρινε τότε την Τουρκία ορίζοντας την επίθεση ως «εχθρική στάση». Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν τότε δηλώσεις σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη χώρα τους και ζήτησαν από τους Άραβες συμμάχους βοήθεια.
Εκείνη την εποχή, η Τουρκία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των αμυντικών ζωνών Medya για τη διάλυση του PKK. Επιπλέον, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ιρακινό έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ήταν πολύ ενοχλητική τόσο για το Νότιο Κουρδιστάν όσο και για τον ιρακινό λαό.
Τις ίδιες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε ένα δρομολόγιο για να μεταβεί πρώτα στη Βαγδάτη και στη συνέχεια στην Ερμπίλ. Ωστόσο, όταν οι ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν την επίσκεψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Ακάρ δεν μπορούσε να πάει.
Αυτή η επίθεση δεν ήταν μια συνηθισμένη, τυχαία επίθεση. Ο βομβαρδισμός δύο Ιρακινών αξιωματούχων σε μια τέτοια συνάντηση περιείχε μηνύματα όσο και απειλές. Μετά από αυτό το περιστατικό, προέκυψε μια σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και οι λεπτομέρειες αυτής της σχέσης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Στην πραγματικότητα, μετά την επίθεση, οι συναντήσεις και οι επαφές μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας έγιναν πιο συχνές.
Η Τουρκία ήταν επίσης πίσω από τη διεθνή διπλωματική κίνηση που αναπτύχθηκε από το KDP σχετικά με το Σιντζάρ. Η Τουρκία σχεδίαζε εισβολή στο Σιντζάρ και υποστήριξε αυτή τη διπλωματία με όλα της τα μέσα. Και τελικά, αυτή η πρωτοβουλία κατέληξε στη Συμφωνία του Σιντζάρ που υπέγραψαν η Ερμπίλ και οι κυβερνήσεις της Βαγδάτης υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις 9 Οκτωβρίου 2020. Το γεγονός ότι η συμφωνία υπεγράφη την επέτειο της διεθνούς συνωμοσίας εναντίον του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενο. Η συμφωνία, με την υποστήριξη της Τουρκίας, άνοιξε την πόρτα στην εισβολή του KDP στο Σιντζάρ.
Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν ότι παρόλο που έγινε μια επίθεση στην οποία δύο από τους ανώτερους αξιωματούχους της σκοτώθηκαν πριν από δύο μήνες, η ηγεσία της Βαγδάτης ήταν επίσης μέρος σε αυτήν τη συμφωνία. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν μεγάλες διαπραγματεύσεις πίσω από αυτή τη συμφωνία υπέρ της ηγεμονίας της Τουρκίας στην περιοχή. Αν και υπήρχε ένα ευρύτερο δίκτυο διεθνών συμφερόντων από πίσω, ήταν οι Άγκυρα-Βαγδάτη-Ερμπίλ αυτές που επωφελήθηκαν από αυτό.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντιμί επισκέφθηκε την Τουρκία με μεγάλη αντιπροσωπεία και συναντήθηκε με τον Ερντογάν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Αν και δηλώθηκε ότι επιτεύχθηκαν ορισμένες οικονομικές και πολιτιστικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ένα από τα θέματα ήταν η ατζέντα του Καντιμί με βάση τις επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ. Φυσικά, έγινε επίσης σαφές στον Τύπο ότι το PKK ήταν επίσης το κύριο θέμα της συνάντησης.
Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι τα σχέδια της Τουρκίας για το Νότιο Κουρδιστάν (το οποίο είναι επίσης σημαντικό για το Ιράκ) και οι κατοχικέςωεπιχειρήσεις που η Τουρκία πραγματοποιεί εδώ και αρκετό καιρό στις αμυντικές ζώνες της Medya, αποτέλεσαν τη βάση αυτών των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα, μετά από αυτή τη συνάντηση, το Ιράκ σίγησε περισσότερο όσον αφορά τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος.
Σε αυτή τη συνάντηση προγραμματίστηκε επίσης η επίσκεψη του Ακάρ στο Ιράκ και στο Νότιο Κουρδιστάν. Ως Υπουργός Άμυνας, ο Ακάρ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ξεκίνησε έντονη διπλωματία. Ο Ακάρ και μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία ασφαλείας συνοδευόμενη από τον Τούρκο αρχηγό επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, πραγματοποίησαν λεπτομερή συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας. Στη συνέχεια, ο Ακάρ συναντήθηκε με αρκετούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ, ο πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Κασίμι και ο υπουργός Εσωτερικών Οθμάν αλ-Γκανμί. Στη συνέχεια, ο Ακάρ μετέβη στην Ερμπίλ, όπου συναντήθηκε με τον Μασούντ Μπαρζανί, τον Πρόεδρο της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί και τον Πρωθυπουργό, Μασρούρ Μπαρζανί.
Αυτή η συνάντηση τράβηξε τα βλέμματα στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, η συγκατάθεση για επιχειρήσεις κατά του PKK ανανεώθηκε, ενώ έγιναν επίσης σχέδια υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, μια συμφωνία που ονομάζεται «Συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας» ανακοινώθηκε στο κοινό.
Έκτοτε, νέες επιχειρήσεις εισβολής βρέθηκαν στην ατζέντα, με τις βαριές τεχνικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά του PKK. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από έναν ανοιχτό πόλεμο του KDP εναντίον του PKK. Η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης χημικά όπλα σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας μέχρι τον ισχυρισμό ότι ο ηγέτης του ISIS συνελήφθη στην Τουρκία.
Τώρα, ας έρθουμε στο σήμερα και ας επαναλάβουμε την ερώτησή μας, ποιες είναι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη του Σαμί Τζασίμ, πρώην αναπληρωτή του νεκρού ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και επίσης οικονομικού διευθυντή του ISIS; Το πιο σημαντικό, σε ποια χώρα συνελήφθη και γιατί δεν υπήρχαν νέα για αυτό;
Δηλώσεις ορισμένων Ιρακινών αξιωματούχων και ισχυρισμοί σε ορισμένες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι η χώρα αυτή είναι η Τουρκία.
Αν είναι Τουρκία, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είχε η Τουρκία τη δύναμη να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση με τα μέσα και τις πληροφορίες της; Θα μπορούσε αυτή η επιχείρηση να είναι χειρονομία σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι τόσο καλές;
Γιατί έγινε αυτή η επέμβαση ως δώρο στο Ιράκ; Το πιο σημαντικό, γιατί η Τουρκία δεν αναφέρει τίποτα για τον ρόλο της στην επιχείρηση;
Ας έρθουμε τώρα στο πιο σημαντικό ερώτημα: Ακριβώς την παραμονή των ιρακινών εκλογών, αυτή η κίνηση της Τουρκίας μπορεί να ερμηνευθεί ως μια μεγάλη θετική χειρονομία προς τον Καντιμί. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό ως μια χειρονομία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο υποστηρικτής πίσω από τον Καντιμί. Τι πήρε όμως η Τουρκία από αυτή τη συμφωνία; Αν και είναι αξιόπιστο να θεωρήσουμε κάτι τέτοιο για τον Καντιμί, τι υποσχέθηκαν ο Καντιμί και η Βαγδάτη στην Τουρκία για αυτό; Την εκ νέου έγκριση για τις αιματηρές συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος;
Και το χειρότερο σενάριο, θα πραγματοποιήσει η Τουρκία κάποιες νέες ειδικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα στο ιρακινό έδαφος και είναι αυτός ο λόγος που η Τουρκία προσέφερε αυτή τη χειρονομία στο Ιράκ;
Είναι εν μέρει κατανοητό τι έδωσε η Τουρκία, αλλά αυτό που θα κερδίσει είναι ο προάγγελος των νέων απειλών.
Αφήστε ένα σχόλιο