Το Ισραήλ κατηγορείται για επίθεση σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Το Ισραήλ κατηγορείται για επίθεση σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
- Date: 14 Απριλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
- Date: 14 Απριλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
Το Ισραήλ κατηγορείται για επίθεση σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Το Ιράν ορκίστηκε εκδίκηση για το «πυρηνικό σαμποτάζ» και την «πυρηνική τρομοκρατία» στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Natanz, κατηγορώντας τις ισραηλινές δυνάμεις για την επίθεση.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι να υπονομεύσει μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο της άρσης των καταστροφικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, μετά την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, φέρεται να εγκαινίασε νέους αντιδραστήρες φυγοκέντρησης στο υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz στο Ιράν, σε μια τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση του Ιράν. Υποστηρίχθηκε ότι οι νέες φυγοκεντρικές συσκευές θα επιταχύνουν τον εμπλουτισμό του ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμου αντιδραστήρα καθώς και για πυρηνικά όπλα.
Οι δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό το Ιράν ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και με την πάροδο των ετών επέβαλαν περιορισμούς και κυρώσεις εναντίον του.
Ωστόσο, το 2015 επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και της Γερμανίας, που προέβλεπε ότι το Ιράν θα μείωνε τις πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως τα ποσοστά εμπλουτισμού, ως αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Το Ιράν συμφώνησε επίσης σε διεθνείς επιθεωρήσεις για την επιτήρηση της συμφωνίας.
Ωστόσο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στην εξουσία στις ΗΠΑ, κατήργησε την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε ολοένα και μεγαλύτερες κυρώσεις επιδιώκοντας να επιτύχει μια νέα συμφωνία με το ιρανικό καθεστώς που θα περιλαμβάνει και επιπλέον περιορισμούς, όσον αφορά τα βαλλιστικά όπλα. Ωστόσο, το Ιράν αρνήθηκε μια νέα συμφωνία με τον Τραμπ και έτσι, όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία, η θέση της Τεχεράνης ήταν ότι οι καταστροφικές κυρώσεις εναντίον της πρέπει να αρθούν πριν επιστρέψει η χώρα στη συμμόρφωση όσον αφορά την ανάπτυξη των πυρηνικών τεχνολογιών της.
Η τελετή του Σαββάτου στον πυρηνικό χώρο του Natanz ήταν μια ένδειξη ανυπακοής από το Ιράν ενόψει της μη άρσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και θεωρήθηκε ως ένδειξη της θέσης που υιοθετεί το Ιράν σχετικά με οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους εταίρους της.
Την Κυριακή το πρωί, ωστόσο, αναφέρθηκε μια μαζική επίθεση στον ίδιο υπόγειο πυρηνικό χώρο του Natanz, με τις ιρανικές αρχές να ισχυρίζονται ότι έγιναν θύματα «πυρηνικής τρομοκρατίας», δηλώνοντας ότι το Ιράν θα «εκδικηθεί» για αυτή την επίθεση. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση που φέρεται να έχει καταστρέψει σημαντικά μέρη των εγκαταστάσεων, λέγοντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει να υπονομεύσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα άρει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι, «οι Σιωνιστές θέλουν να εκδικηθούν λόγω της προόδου μας στο ζήτημα άρσης των κυρώσεων».
Οι New York Times ανέφεραν ότι δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρθηκαν στο επίσημο έγγραφο σχετικά με τη ζημιά στο χώρο, δηλώνοντας ότι αυτή «προκλήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε εντελώς το ανεξάρτητο - και ιδιαίτερα προστατευμένο - εσωτερικό σύστημα ισχύος που τροφοδοτεί τους υπόγειους φυγοκεντρητές οι οποίοι εμπλουτίζουν ουράνιο."
Η επίθεση και οι ζημιές που προκάλεσε εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για τουλάχιστον εννέα μήνες, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκε το εν λόγω διαπραγματευτικό χαρτί του Ιράν, κατά τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.
Αφήστε ένα σχόλιο