Ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε ασφαλές τηλέφωνο σε ύποπτο χρηματοδότη της Αλ Κάιντα
Ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε ασφαλές τηλέφωνο σε ύποπτο χρηματοδότη της Αλ Κάιντα
- Date: 30 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
- Date: 30 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
Ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε ασφαλές τηλέφωνο σε ύποπτο χρηματοδότη της Αλ Κάιντα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε παράνομα ασφαλές τηλέφωνο που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση, στον εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, έτσι ώστε οι συνομιλίες του να μην μπορούν να υποκλαπούν.
Σύμφωνα με καταγεγραμμένη επικοινωνία μεταξύ του διευθυντή του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντουζάν, και του Οσάμα Κουτμπ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ-Κάντι, ο οποίος είχε καταχωρηθεί ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και στον αντίστοιχο κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για το πώς λειτουργεί το ασφαλές τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ Doğan και Qotb, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2013, στις 18:53, μέσω συμβατικών γραμμών κινητής τηλεφωνίας, ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν είπε στον Qotb ότι το αφεντικό του, ο Erdoğan, ζήτησε από τον Qotb να τον καλέσει στο τηλέφωνο στην οικία του σε τρία λεπτά χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο. «Σου έμαθαν πώς να πραγματοποιείς την κλήση;», ρώτησε ο Doğan για να λάβει τη θετική απάντηση του Qotb, ο οποίος εξήγησε ότι είχε προηγουμένως λάβει σχετική εκπαίδευση για τη χρήση του τηλεφώνου από τους ανθρώπους του Ερντογάν.
Ο Qotb περιέγραψε εν συντομία τη διαδικασία λέγοντας ότι θα πατήσει ένα πράσινο κουμπί στο τηλέφωνο για να μετατρέψει την κλήση σε ασφαλή.
Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έδωσε το τηλέφωνο στον Qotb για να καλύψει τα ίχνη του, στα πλαίσια της συνεργασίας του τούρκου προέδρου με τον θείο του Qotb, τον al-Qadi. Ο Qotb προωθούσε τα συμφέροντα του θείου του στην Τουρκία, όντας σε στενή συνεργασία με τον γιο του Erdoğan, Bilal, και στα πλαίσια σκοτεινών και διεφθαρμένων επχειρηματικών σχεδίων.
Σε μια άλλη τηλεφωνική κλήση μεταξύ Doğan και Qotb μια ημέρα νωρίτερα, ο διευθυντής του γραφείου του Erdoğan ρώτησε τον Qotb να του πει πού βρισκόταν και αν ήταν κοντά στο γραφείο του Erdoğan στην Κωνσταντινούπολη, στο Παλάτι Dolmabahçe. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν ήθελε να του μιλήσει αυτοπροσώπως. Ωστόσο όπως εξήγησε στο τηλεφώνημα ο Qotb, ο ίδιος βρισκόταν στην Ιταλία αλλά θα επέστρεφε στην Τουρκία την επόμενη μέρα.
Η ασφαλής τηλεφωνική σύνδεση ήταν η δεύτερη κατά σειρά προτίμησης επιλογή του Ερντογάν, για χρήση μόνο όταν δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσωπική συνάντηση.
Τόσο ο al-Qadi όσο και ο ανιψιός του, καθώς και ο γιος του Ερντογάν, ήταν βασικοί ύποπτοι σε έρευνα για διαφθορά που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εναντίον τους εκδόθηκε ένταλμα κράτησης στις 25 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη στη διαδικασία, εμποδίζοντας παρανόμως την εκτέλεση των ενταλμάτων, και διατάζοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές του εισαγγελέα. Μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των αρχηγών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ερντογάν κατάφερε να «ξεπλύνει» τα εγκλήματα των συνεργατών του.
Εκτός από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που πραγματοποίησαν μέσω της κατάχρησης εξουσίας του Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειας al-Qadi και οι συνεργάτες τους υποστήριξαν και μια μυστική ατζέντα για λογαριασμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε Αίγυπτο και Συρία. Ο Αλ-Καντί είχε συναντηθεί πολλές φορές κρυφά με τον Ερντογάν και τον Τούρκο αρχηγό πληροφοριών Hakan Fidan, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Τουρκία. Καθώς ταξίδευε, ο αλ-Καντί εξακολουθούσε να υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, ενώ υποτίθεται ότι δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν έστειλε τον προσωπικό του σωματοφύλακα για να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο και για να φροντίσει πως ο αλ-Καντί θα εισέλθει στη χώρα δίχως να υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις.
Η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Qotb εγκρίθηκε από τουρκικό δικαστήριο το οποίο ελέγχει υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Αφήστε ένα σχόλιο