Σε μια παθιασμένη κοινοβουλευτική συνεδρίαση χθες, η Danielle Simonnet, βουλευτής της Νέας Λαϊκής Οικολογίας και Κοινωνικής Ένωσης της Γαλλίας, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών Jean-Noël Barrault να ενισχύσει τη μακροχρόνια συμμαχία της Γαλλίας με τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια και ανατολική Συρία. Η Simonnet επισκέφθηκε πρόσφατα την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), μια εμπειρία που περιέγραψε αναλυτικά στην ομιλία της.

Εν μέσω συνεχιζόμενης αναταραχής στη Συρία και συνεχιζόμενων ανησυχιών για το καθεστώς των κουρδικών κοινοτήτων, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έθεσε για άλλη μια φορά τη συμμαχία της χώρας με τις κουρδικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για την εξωτερική πολιτική της. Πολιτικοί από όλο το φάσμα τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της προόδου που σημειώθηκε στον αγώνα κατά του ISIS και της προόδου που σημειώθηκε από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), ιδιαίτερα στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Γαλλίδα βουλευτής Daniella Simonnet του Νέου Λαϊκού Μετώπου απέτισε φόρο τιμής στην ανθεκτικότητα των κουρδικών κοινοτήτων – ιδιαίτερα στην πόλη Κομπάνι (Κομπάνι), η οποία γιόρτασε τη δέκατη επέτειο από την απελευθέρωσή της από το ISIS. Υπογράμμισε πώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων όχι μόνο νίκησαν το ISIS, αλλά συνεχίζουν να διοικούν φυλακές που κρατούν χιλιάδες ύποπτους εξτρεμιστές μαχητές και τις οικογένειές τους. Ανησυχώντας για τις απειλές για την ασφάλεια που δημιουργούν οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από γειτονικές δυνάμεις, η Simonnet προέτρεψε τη γαλλική κυβέρνηση να πιέσει για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εφαρμόσει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα σύνορα της Συρίας.

 

Η Simonnet τόνισε επίσης τους φόβους ότι οι Κούρδοι, οι οποίοι διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στον συνασπισμό κατά του ISIS, θα μπορούσαν να παραμεριστούν στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που ενορχηστρώθηκαν από τις νέες μεταβατικές αρχές στη Δαμασκό. Ιδιαίτερη ανησυχία ήταν οι δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες των Κούρδων θα απαγορεύονταν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις – μια ανησυχητική εξέλιξη δεδομένου του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στη στρατιωτική και πολιτική σφαίρα της AANES. «Σήμερα, θέλουμε να σπάσουμε τη σιωπή της ίδιας διεθνούς κοινότητας, ενώ οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία επιτίθενται στο φράγμα Tishrin (Tişrîn), το οποίο υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις και οι άμαχοι πληθυσμοί – κυρίως γυναίκες».

Η Simonnet επανέλαβε επίσης τις παρατηρήσεις της από την AANES , υπογραμμίζοντας το μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των γυναικών τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές δομές. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις των νέων μεταβατικών αρχών της Συρίας που προτείνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αποκλειστούν από τη στρατιωτική θητεία.

Σε απάντηση, ο υπουργός Barrault επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας για την προστασία των κουρδικών κοινοτήτων και αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τονίζοντας ότι οι Κούρδοι είναι «πιστοί σύμμαχοι και αδερφοί στα όπλα», ο Barrault επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι εκπρόσωποι θα προσκληθούν στην επικείμενη διάσκεψη για τη Συρία στο Παρίσι στις 13 Φεβρουαρίου. Υπογράμμισε επίσης τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γαλλίας μεταξύ του στρατηγού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί, της τουρκικής κυβέρνησης και της Δαμασκού.

Θα σας υπενθυμίσω ότι, στα βορειοανατολικά της χώρας, εκτός από την καταπολέμηση του Daesh, οι Κούρδοι είναι αυτοί που φρουρούν γενναία τις φυλακές όπου κρατούνται επί του παρόντος αρκετές δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες μαχητές και οι οικογένειές τους. Γι’ αυτό διευκολύναμε τη διαμεσολάβηση μεταξύ του στρατηγού Μαζλούμ -με τον οποίο μίλησα πριν καν ταξιδέψω στη Δαμασκό- και της Τουρκίας. Διευκολύναμε επίσης τη διαμεσολάβηση μεταξύ του στρατηγού Μασλούμ και της μεταβατικής αρχής στη Δαμασκό».

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι αυτή η κοινοβουλευτική ανταλλαγή ακολουθεί μια πρόσφατη επίσκεψη γαλλικής αντιπροσωπείας στην AANES, όπου αξιωματούχοι από διάφορα κόμματα συναντήθηκαν με τοπικούς ηγέτες για να συζητήσουν τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διακυβέρνησης στην περιοχή. Αυτές οι διπλωματικές ενέργειες υπογραμμίζουν την ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στις πρωτοβουλίες για την κουρδική αυτονομία και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει ότι οι Κούρδοι έχουν φωνή στη διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας.

Με τις διεθνείς συνομιλίες στον ορίζοντα, οι Κούρδοι εκπρόσωποι αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το κοινωνικό τους συμβόλαιο χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο προωθεί την ισότητα μεταξύ εθνικοτήτων και φύλων. Οι αναλυτές προτείνουν ότι η έγκριση της κουρδικής ατζέντας από τη Γαλλία θα μπορούσε να επηρεάσει ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς στρατηγικές, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για ένα πιο σταθερό και αντιπροσωπευτικό μοντέλο διακυβέρνησης στη Συρία μετά τη σύγκρουση.