Καθώς οι γυναικείες οργανώσεις προετοιμάζονται για τις 25 Νοεμβρίου, η Feride Eralp, μέλος της Feminist Collective του Δεκεμβρίου, είπε ότι, όπως κάθε χρόνο, θα βγουν ξανά στους δρόμους.
Με την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών να πλησιάζει στις 25 Νοεμβρίου, οι γυναικείες οργανώσεις προετοιμάζουν εκδηλώσεις και δράσεις με πλήρη ετοιμότητα. Το επίκεντρο αυτών των δραστηριοτήτων είναι η καθιέρωση ενός κινήματος κατά της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε συζητήσεις για τα αίτια και τις ρίζες της ανδρικής βίας. Οι προετοιμασίες επικεντρώνονται σε πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση της ατομικής βίας, των πατριαρχικών συμπεριφορών, της κρατικής βίας, των επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών και των αστυνομικών φραγμών. Η Feride Eralp και η φεμινίστρια δικηγόρος Diren Cevahir Şen αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών.
«Οι άνδρες βλέπουν τη βία ως δικαίωμα»
Η Eralp επεσήμανε ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται τη βία κατά των γυναικών ως δικαίωμα. “Οι άντρες ορίζουν τη ζωή τους εντός των ορίων της ζωής των γυναικών. – είπε η Eralp – Πιστεύουν ότι έχουν μια μορφή ιδιοκτησίας στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει τόσο στην Τουρκία όσο και σε διάφορες άλλες περιοχές. Όταν οι άνδρες αισθάνονται θυμωμένοι, γίνονται χρήστες ουσιών, είναι δυσαρεστημένοι για Για κάποιο λόγο, ή αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή, πάνε και σκοτώνουν τις γυναίκες. Η εκδήλωση αυτού ως ανδρικής βίας είναι μια σχέση εξουσίας που προκύπτει από ένα σύστημα που επιτρέπει στους άνδρες να υπάρχουν καταπιέζοντας και εκμεταλλευόμενοι τις γυναίκες».
«Η ανισότητα εξομαλύνει τη βία»
Ηφ Έραλπ τόνισε ότι το ανδροκρατούμενο σύστημα δίνει στους άνδρες την ιδέα ότι είναι προνομιούχοι ενώ αναθέτουν ευθύνες στις γυναίκες. “Παρά τις φεμινιστικές εκκλήσεις για προσοχή στους νόμους, παραμένει μια ακλόνητη πραγματικότητα: ένας άντρας βλέπει τον εαυτό του να έχει το δικαίωμα να ασκεί βία σε μια γυναίκα όταν δεν ακούγεται ο λόγος του. Επομένως, αυτό είναι θέμα κυριαρχίας. Εφόσον αυτή η ανισότητα δεν εξαλείφεται, η βία θα συνεχίσει να ομαλοποιείται και ήδη ομαλοποιείται καθώς δεν είμαστε αποδεκτοί ως ανεξάρτητα όντα, αλλά απλώς ως δευτερεύουσες οντότητες εντός του οικογενειακού πλαισίου», δήλωσε.
«Όλες οι μορφές βίας πρέπει να γίνονται ορατές»
Η Εράλπ ανέφερε ότι βλέπουν το πρώτο βήμα του αγώνα ως την ονομασία της ανδρικής βίας. Τόνισε ότι η κοινωνία τείνει να αξιολογεί την αντίδρασή της στη βία ως κάτι απόμακρο από τη δική της ζωή. «Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε, εκείνοι που περπατούν στους δρόμους μας, το τοπικό παντοπωλείο όπου ψωνίζουμε, δεν είναι οι άντρες με τους οποίους ζούμε, αυτοί που ασκούν βία, σαν να είναι άτομα με κοινωνικές διαταραχές μακριά από εμάς. Ωστόσο, η βία δεν ξεκινά με στυγερές δολοφονίες. Ξεκινά όταν ένας άντρας επιμένει να κατατίθεται ο μισθός της συζύγου του στον δικό του λογαριασμό, ελέγχει τι φοράει όταν βγαίνει έξω ή θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ζητά τους κωδικούς του τηλεφώνου και των κοινωνικών δικτύων της με το πρόσχημα της αγάπης. Εκεί ίσως την ονομάζουμε λάθος, ως αγάπη αντί για βία. Η σχέση ιδιοκτησίας που οι άντρες δημιουργούν μαζί μας, όπου βλέπουν τον εαυτό τους να έχει το δικαίωμα να μας κατέχουν, βρίσκεται στη ρίζα της βίας. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις πολύ συνηθισμένες μορφές βίας ορατές. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό καθήκον για εμάς ως φεμινίστριες».
Η Εράλπ δήλωσε ότι θα βρίσκονται στους δρόμους στις 25 Νοεμβρίου ενάντια στην κανονικοποίηση της ανδρικής βίας από το κράτος, την ατιμωρησία της και τη βία του κράτους που εγκαθιδρύεται μέσω της ανδρικής βίας. Κάλεσε όλες τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους.
.
Αφήστε ένα σχόλιο