Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική στις στρατιωτικές συναλλαγές με τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Der Spiegel.

 

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας ενέκρινε πρόσφατα την παράδοση γερμανικών όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται υπό αυξημένο έλεγχο για τις αμφιλεγόμενες γεωπολιτικές και εσωτερικές της πολιτικές. Η πρώτη μεγάλη συμφωνία όπλων Τουρκίας-Γερμανίας εδώ και χρόνια θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι εγκεκριμένες εξαγωγές περιλαμβάνουν 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και μεγάλα πακέτα εκσυγχρονισμού για τα τουρκικά υποβρύχια και φρεγάτες. Οι συμφωνίες, που δημοσιεύθηκαν από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι ο κατασκευαστής πυραύλων MBDA θα προμηθεύσει 100 πυραύλους RAM, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η Thyssenkrupp θα προμηθεύσει 28 τορπίλες SeaHake συνολικού ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Η συνολική αξία των εγκρίσεων αναμένεται να είναι περίπου 336 εκατ. ευρώ, σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Γερμανία περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με το Der Spiegel, το Βερολίνο είχε περιορίσει προηγουμένως τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία επειδή θεωρούσε τη χώρα «προβληματικό σύμμαχο» λόγω της «αυτοκρατικής» ηγεσίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ιδιαίτερα «σκληρής στάσης» έναντι των Κούρδων, καθώς και της υποστήριξής του στη Χαμάς. κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το 2023 εγκρίθηκαν μόνο 17 μικρά εξαγωγικά έργα αξίας 1,22 εκατ. ευρώ, μια τάση που συνεχίστηκε και το 2024, με μόνο 23 εκατ. ευρώ να εγκρίθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Ως βασική χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την ΕΕ, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει συχνά την επιρροή του στις  ροές για να επιδιώξει τους πολιτικούς του στόχους. Ο Σολτς διαπραγματεύεται με τον Ερντογάν για να διευκολύνει τις ταχύτερες απελάσεις των ατόμων που πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ να ανακοινώνει συμφωνία για να γίνουν οι επιστροφές στην Τουρκία ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.

«Ο καγκελάριος Scholz γνωρίζει τους ελιγμούς του Ερντογάν», φέρεται να είπε η Faeser, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη δυναμική που υπάρχει. Ωστόσο, ο Ερντογάν απέρριψε αναφορές για συμφωνίες απέλασης ως «αβάσιμους ισχυρισμούς», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα τέτοιων συμφωνιών.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της ανανεωμένης συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την Τουρκία όσο και για τη σχέση της με την ΕΕ. Ένας Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να είπε: «Η αλλαγή στην πολιτική των όπλων υπογραμμίζει την εξισορροπητική πράξη μεταξύ της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Τουρκία και της ανάγκης αντιμετώπισης ηθικών ανησυχιών σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης».

Οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Έχουν επίσης οδηγήσει σε αναγκαστικό εκτοπισμό και αυξημένους κινδύνους βασανιστηρίων, προειδοποίησε πρόσφατα αξιωματούχος του ΟΗΕ , προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για την απόφαση της Γερμανίας να επαναλάβει τις πωλήσεις όπλων στην κυβέρνηση.