Νέες διεθνίστριες που συμμετείχαν στη μεγάλη πορεία για την ελευθερία του Οτσαλάν και παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού στη Φρανκφούρτη μοιράζονται τους λόγους για τους οποίους συμμετείχαν στην πορεία και ποια είναι η σημασία του πολιτιστικού φεστιβάλ για αυτές.

 

Με χιλιάδες παρευρισκόμενους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού που εγκαινιάστηκε στη Φρανκφούρτη το Σάββατο, νεαρές διεθνίστριες μοιράστηκαν τους λόγους για τους οποίους συμμετείχαν στη μεγάλη πορεία για να απαιτήσουν την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη σημασία του πολιτιστικού φεστιβάλ για αυτές.

Φέτος, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Ας σπάσουμε την απομόνωση και την κατοχή, ας ελευθερώσουμε τον ηγέτη Öcalan».

Άλμπα, Ιταλία

«Πήρα μέρος στη μεγάλη πορεία γιατί ο Οτσαλάν είναι έμπνευση για όλους μας, για όλη τη νεολαία του κόσμου, και ειδικά για τις νέες γυναίκες λόγω της ιδεολογίας του για την απελευθέρωση των γυναικών», είπε η Άλμπα.

Η Άλμπα μίλησε για το πώς η πορεία «έδειξε πραγματικά το πνεύμα της νεολαίας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και στην οικοδόμηση μιας απάντησης και αντίστασης από κοινού».

«Τώρα, βρισκόμαστε στο πολιτιστικό φεστιβάλ στη Φρανκφούρτη, συναντάμε τόσους πολλούς φίλους και ακούμε τις ιστορίες τους και κρατάμε ζωντανό το πνεύμα του διεθνισμού», πρόσθεσε.

Μαρτίνα, Ιταλία

Η Martina, μια άλλη νεαρή γυναίκα από την Ιταλία, μίλησε για τη σημασία του Öcalan για τους ανθρώπους όχι μόνο στο Κουρδιστάν αλλά σε όλο τον κόσμο.

«Ο Reber Apo (Öcalan) ενδυναμώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα μέλλον στο οποίο όλοι μπορούν να είναι ελεύθεροι».

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γιατί σημαίνει να παλεύουμε για όλους», πρόσθεσε η Μαρτίνα, υπογραμμίζοντας το σκεπτικό πίσω από τη μεγάλη πορεία για την ελευθερία του Οτσαλάν και το θέμα του Κουρδικού Φεστιβάλ Πολιτισμού.

Η Martina μίλησε επίσης θετικά για τη μεγάλη ποικιλία στο φεστιβάλ. «Βλέπω πολλά χρώματα και ενέργειες στο φεστιβάλ», είπε, προσθέτοντας «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εκφράζουν την ταυτότητά τους και να μπορούν να τραγουδούν και να χορεύουν μαζί».

Νουρ, Μαρόκο

«Πήρα μέρος στη μεγάλη πορεία για να αγωνιστώ για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», είπε η Νουρ, από το Μαρόκο.

«Για μένα, η ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν είναι μόνο η σωματική ελευθερία ενός ατόμου αλλά της ιδέας και της εναλλακτικής που εκπροσωπεί».

Εξηγώντας το σκεπτικό της πίσω από αυτή την άποψη, η Νουρ πρόσθεσε: «Η ελευθερία του είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα ως νεαρή γυναίκα, λόγω του παραδείγματός του για την απελευθέρωση των γυναικών».

Η άποψη της Νουρ είναι αυτή που συμμερίζονται πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η Ayten Dersim, ηγετική φυσιογνωμία του Κόμματος των Ελεύθερων Γυναικών του Κουρδιστάν (PAJK), απηύθυνε έκκληση νωρίτερα τον Σεπτέμβριο για διεθνή υποστήριξη για τον τερματισμό της απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σε μια λεπτομερή δήλωση, Η Ντερσίμ υποστήριξε ότι η ελευθερία του Οτσαλάν είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις γυναίκες των Κούρδων αλλά και για την απελευθέρωση των γυναικών παγκοσμίως.

«Η φιλοσοφία του Οτσαλάν έχει ενδυναμώσει και οργανώσει τις γυναίκες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν την ύπαρξή τους και να οργανωθούν αποτελεσματικά», είπε.