Το KCK δήλωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να δώσει προθεσμία στην Τουρκία σχετικά με την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ανεπαρκής.

 

Η Συμπροεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το KCK δήλωσε: «Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, η θέση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον λεγόμενο νόμο περί Δικαιώματος στην Ελπίδα έχει καταστεί σαφής. Όπως φαίνεται στον Τύπο, η επιτροπή θεώρησε την αποτυχία του τουρκικού κράτους να εφαρμόσει το νόμο περί Δικαιώματος στην Ελπίδα ως παραβίαση των δικαιωμάτων και ζήτησε από την Τουρκία να λάβει μέτρα. Έδωσε στην Τουρκία ένα έτος προθεσμία για να το πράξει.

Ωστόσο, το τουρκικό κράτος εμποδίζει ανοιχτά τον  Απο [Αμπντουλάχ Οτσαλάν] να επωφεληθεί από αυτόν τον νόμο και απορρίπτει ακόμη και τις αιτήσεις άλλων κρατουμένων. Είναι μια σοβαρή αντίφαση και απαράδεκτη προσέγγιση το ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ δεν λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις και δίνει προθεσμία στην Τουρκία, ενώ η στάση της φασιστικής, ρατσιστικής και βασανιστικής κυβέρνησης του AKP-MHP είναι αυτή. Οι προσεγγίσεις του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης του AKP-MHP είναι προφανείς. Εφαρμόζουν πολιτικές γενοκτονίας των Κούρδων και δεν λαμβάνουν υπόψη καμία αρχή του δικαίου, της ηθικής ή της δεοντολογίας. Ο Ρεμπέρ Άπο δεν επωφελείται από τον νόμο περί Δικαιώματος στην Ελπίδα, ενώ αντίθετα εφαρμόζεται ένα πλήρες σύστημα βασανιστηρίων και γενοκτονίας στο Ιμραλί».

Η δήλωση: «Ο Ρεμπέρ Άπο κρατείται στο Ιμραλί για 26 χρόνια υπό ένα σύστημα βασανιστηρίων και γενοκτονίας. Για τέσσερα χρόνια, βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση και όλες οι επαφές του με τον έξω κόσμο έχουν διακοπεί. Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, το να δίνεται χρόνος στο τουρκικό κράτος και στην φασιστική κυβέρνηση του AKP-MHP, η οποία έχει διαπράξει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το σύστημα του Ιμραλί, είναι στην ουσία ανεκτικότητα και νομιμοποίηση αυτής της προσέγγισης. Η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ παρέχει νομιμότητα στα εγκλήματα του τουρκικού κράτους που αποτελούν ανοιχτή παραβίαση των δικαιωμάτων. Ενώπιον αυτών των πολύ σαφών παραβιάσεων των δικαιωμάτων που δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ θα έπρεπε να είχε ασκήσει πίεση στο τουρκικό κράτος για να το αναγκάσει να λάβει άμεσα μέτρα.

Το τουρκικό κράτος έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει τη γενοκτονία του κουρδικού λαού με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών. Η διεθνής συνωμοσία κατά του κουρδικού λαού στο πρόσωπο του Απο πραγματοποιήθηκε επίσης με την υποστήριξη αυτών των δυνάμεων Και τώρα, ξανά, η φασιστική κυβέρνηση του AKP-MHP συνεχίζει τις πολιτικές γενοκτονίας των Κούρδων με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κρατών. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν έχουν μέχρι στιγμής ενεργήσει σύμφωνα με τις ευθύνες και τις αποστολές τους και δεν έχουν λάβει την απαραίτητη στάση για την εφαρμογή τόσο των άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και του παγκόσμιου δικαίου. Έχουν παραμείνει σιωπηλά και παθητικά μπροστά στις κατάφωρες παραβιάσεις και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το τουρκικό κράτος κατά των Κούρδων και του Απο. Προηγουμένως, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι ο Ρεμπέρ Άπο δεν έλαβε δίκαιη δίκη και ως εκ τούτου θα πρέπει να επαναληφθεί η δίκη, δεν εφαρμόστηκε από το τουρκικό κράτος. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) όχι μόνο απέτυχε να εκπληρώσει την ευθύνη της να διορθώσει τα σαφή εγκλήματα και παραβιάσεις του νόμου που η ίδια είχε ορίσει, αλλά και αντιφάσκει με τον εαυτό της δηλώνοντας ότι έδωσε προθεσμία στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποίησε αυτό που είχε γίνει. Τώρα, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υιοθέτησε μια παρόμοια προσέγγιση και έδωσε προθεσμία στην Τουρκία».

Η δήλωση συνεχίζει: «Το γενοκτονικό-αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος και η φασιστική κυβέρνηση του AKP-MHP θέλουν να συνεχίσουν τη διεθνή συνωμοσία με την κατοχή του Κουρδιστάν μέσω της απόλυτης απομόνωσης στο Ιμραλί και τις επιθέσεις τους κατά του λαού του Κουρδιστάν και των ελεύθερων μαχητών, και σε αυτή τη βάση να πραγματοποιήσουν τη γενοκτονία των Κούρδων. Προσπαθούν να το κάνουν αυτό με την υποστήριξη που λαμβάνουν από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα. Όλοι πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα απέναντι στα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία που έχουν διαπράξει το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση του AKP-MHP. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ιδίως το ΣτΕ, και όλοι οι υπεύθυνοι οργανισμοί πρέπει να ενεργήσουν με αυτή την υπευθυνότητα. Αντί να χαράσσονται κόκκινες γραμμές, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει των σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό».

Το KCK κάλεσε «όλες τις οργανώσεις και τα άτομα που στέκονται υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τους δικηγόρους και τους νομικούς: Η προσέγγιση προς τον Απο μπορεί να περιγραφεί μόνο όπως είναι – ως ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η προσέγγιση του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης του AKP-MHP προς τον κουρδικό λαό και τον Απο είναι ουσιαστικά μια επίθεση στις ανθρώπινες αξίες. Καλούμε να ληφθεί σθεναρή στάση κατά αυτής της ιστορικής αδικίας και να ληφθούν μέτρα με αυτή τη βάση.

Μέχρι σήμερα, πολλές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από διεθνή ιδρύματα έχουν αποκαλύψει ότι το τουρκικό κράτος έχει καταπατήσει τα δικαιώματα, το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ηθική. Η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ απέδειξε για άλλη μια φορά αυτόν τον χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και τη δικαιοσύνη του αγώνα εναντίον του. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό όλοι, και ειδικά ο λαός του Κουρδιστάν, που συμμετέχουν και υποστηρίζουν την παγκόσμια εκστρατεία για την ελευθερία, να συνεχίσουν να ενισχύουν τον πολύτιμο αγώνα τους για τη φυσική ελευθερία του Απο. Σε αυτή τη βάση, όλοι οι λαοί, και ειδικά ο λαός του Κουρδιστάν, οι γυναίκες, η νεολαία και οι επαναστατικές, δημοκρατικές και απελευθερωτικές δυνάμεις, πρέπει να ενισχύσουν τον παγκόσμιο αγώνα για την ελευθερία ενάντια σε αυτή την επίθεση, την κατοχή, την απομόνωση και τη γενοκτονία.