Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) συνεχίζεται έντονα

 

Mε την Τουρκία να προχωρά στην επέκταση των επιχειρήσεών της για κατοχή της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα, σημειώθηκε μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Αμεντιέ (Amêdiye), όπου στάλθηκαν μεγάλες φάλαγγες στρατιωτών και βαρέων όπλων υπό την επίβλεψη των δυνάμεων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP). Η Τουρκία, προετοιμάζοντας την καλοκαιρινή της επίθεση εναντίον των κουρδικών ανταρτών, έχει αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της, ειδικά γύρω από την περιοχή Dêrelok  της Αμεντιέ.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εισβολή με χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, προκαλώντας καταστροφές τόσο στον ανθρώπινο πληθυσμό όσο και στο περιβάλλον της περιοχής. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών, 184 οικογένειες στην περιοχή του Ντοχούκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλές αγροτικές περιοχές, συνολικής έκτασης 830 στρεμματων , επηρεάστηκαν σοβαρά. Τουλάχιστον 602 χωριά απειλούνται σήμερα με βίαιη εκκένωση, με αρκετά να έχουν ήδη εκκενωθεί λόγω των επιχειρήσεων της Τουρκίας από το 2020.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει χτίσει συνολικά 74 στρατιωτικές βάσεις στο Νότιο Κουρδιστάν από το 2015, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται στην περιοχή Μπεχντινάν (Behdînan). Οι επιθέσεις συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση από τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Περιφέρειας του Κουρδιστάν​