Ο Γάλλος γερουσιαστής Pascal Savoldelli υπέβαλε αίτηση στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης για συνάντηση με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απόλυτη απομόνωση στη φυλακή του νησιού Ιμραλί.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Mezopotamya, ο Pascal Savoldelli, γερουσιαστής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης στη φυλακή Υψηλής Ασφάλειας Τύπου F İmralı. . Ο Savoldelli επέστησε την προσοχή στις διεθνείς συμβάσεις και ζήτησε την απαραίτητη νόμιμη εξουσιοδότηση.

Η επιστολή του Savoldelli προς το τουρκικό υπουργείο έχει ως εξής:

«Σας γράφω με την ιδιότητά μου ως Γερουσιαστής της Γαλλικής Δημοκρατίας για να επιστήσω την προσοχή σας στην κατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και 25 χρόνια. Όπως γνωρίζετε, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη το 1999 και από τότε κρατείται στις φυλακές Ιμραλί υψίστης ασφαλείας. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα αναφέρει σοβαρούς περιορισμούς στα δικαιώματα επίσκεψης και επικοινωνίας του Οτσαλάν, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι συνθήκες της φυλακής έχουν συχνά περιγραφεί ως εξαιρετικά σκληρές, με παρατεταμένες περιόδους απομόνωσης. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν υπήρξε βασικός παράγοντας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων.

Κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2013, ο Οτσαλάν έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, οι δικηγόροι και η οικογένεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχουν νέα του εδώ και 5 χρόνια, με μία μόνο τηλεφωνική συνομιλία με μέλος της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021. Αυτή η κλήση διήρκεσε 4 λεπτά και διεκόπη ενώ η συνομιλία βρισκόταν σε εξέλιξη. Αυτό εγείρει βαθιές ανησυχίες για τα θεμελιώδη δικαιώματα του Οτσαλάν, ιδίως το δικαίωμά του να επικοινωνεί με τους συγγενείς και τους νόμιμους εκπροσώπους του. Στο όνομα του διεθνούς δικαίου, ιδίως του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και τους Τυποποιημένους ελάχιστους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των κρατουμένων (Κανόνες Νέλσον Μαντέλα), ζητώ πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις συνθήκες της κράτηση στη φυλακή. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των κρατουμένων να επισκέπτονται και να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, είναι μια θεμελιώδης αρχή που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα στην οποία η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Επιπλέον, ως βουλευτής, θα ήθελα να ασκήσω το δικαίωμά μου να συναντήσω τον Abdullah Öcalan παρουσία των δικηγόρων του. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής μου να παρακολουθώ και να προάγω τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τις αξίες και τις δεσμεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία. Με αυτό το πνεύμα, ζητώ να μου δοθεί η απαραίτητη εξουσιοδότηση για να επισκεφτώ τον Abdullah Öcalan. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας για αυτό το αίτημα και προσβλέπω στη θετική σας ανταπόκριση προκειμένου να οργανώσουμε αυτήν την επίσκεψη το συντομότερο δυνατό».

2024-07-24T02:20:03+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top