Δικαστήριο στην Άγκυρα καταδίκασε οκτώ δημοσιογράφους από τα πρακτορεία ειδήσεων MA και JinNews σε πάνω από έξι χρόνια φυλάκιση ο καθένας για φερόμενη συμμετοχή στο PKK.

Οκτώ Κούρδοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν στην Άγκυρα σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών ο καθένας για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, ενώ άλλοι τρεις αθωώθηκαν. Οι καταδικασθέντες είναι υπάλληλοι του πρακτορείου Mezopotamya (MA) και του γυναικείου ειδησεογραφικού πρακτορείου JinNews: η αρχισυντάκτρια της MA Diren Yurtsever, οι ανταποκριτές της MA Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Zemo Ağgöz και Deniz Nazlım καθώς και Υπάλληλος της JinNews Öznur Değer. Κατηγορούνται ως μέλη του PKK λόγω της δημοσιογραφικής τους δραστηριότητας. Από την άλλη, οι Habibe Eren, Ceylan Şahinli και Mehmet Günhan αθωώθηκαν.

Συνολικά δώδεκα επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από τον ελεύθερο κουρδικό τύπο κατηγορήθηκαν αρχικά στη δίκη. Έντεκα από αυτούς κρατήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και εννέα προφυλακίστηκαν για επτά μήνες. Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στήριξε τις κατηγορίες σε δηλώσεις ανώνυμων μαρτύρων, ενώ κατασχεμένα μέσα αποθήκευσης και αρχεία καταγραφής υποκλοπών παρουσιάστηκαν ως περαιτέρω «αποδεικτικά στοιχεία».

Ο δικηγόρος Ρεσούλ Τεμούρ χαρακτήρισε τη διαδικασία ως “δίκη λογοκρισίας”, δηλώνοντας ότι η υπόθεση είναι υποδειγματική για τη μεταχείριση των ΜΜΕ στην Τουρκία που δεν υποκύπτουν στον λόγο ύπαρξης και αρνούνται να είναι αντιπρόσωποι των πολιτικών των κυβερνώντων. “Αυτοί οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο εδώλιο γιατί έχουν αφιερώσει την ζωή τους στο δρόμο της αλήθειας. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης έχουν δείξει αυτό το θάρρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ανήκουν στον ελεύθερω Τύπο», είπε ο Temur κατά την έναρξη της δίκης τον Μάιο του 2023.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη της προανάκρισης ήταν μια αρχική υπόνοια, η οποία προφανώς δεν υπήρχε, ούτε απτές αποδείξεις. Ο Τεμούρ υποπτεύεται ότι οι «δηλώσεις» του ανώνυμου «μάρτυρα» κατασκευάστηκαν και κατασκευάστηκαν μόνο για να εκδοθεί μια προκαθορισμένη ένοχη ετυμηγορία για τους άδικα κατηγορούμενους επαγγελματίες των ΜΜΕ. Είπε ότι το κατηγορητήριο οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι η αστυνομία και η εισαγγελία προσβλήθηκαν σε επικριτικά άρθρα.

2024-07-05T04:16:38+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top