Ο Sezai Temelli, αναπληρωτής αρχηγός του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), τόνισε τους συνεχείς δεσμούς μεταξύ κρατικών αξιωματούχων και οργανωμένου εγκλήματος, σχολιάζοντας τη δίκη για τη δολοφονία του Sinan Ateş, πρώην αρχηγού των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων. Ο Ateş πυροβολήθηκε στην Άγκυρα στις 30 Δεκεμβρίου 2022, προκαλώντας σημαντικές παραιτήσεις από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ο Sezai Temelli, αναπληρωτής αρχηγός του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), τόνισε τους συνεχείς δεσμούς μεταξύ κρατικών αξιωματούχων και οργανωμένου εγκλήματος. κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Sinan Ateş.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, επικεντρώνεται στη δολοφονία του Sinan Ateş, ακαδημαϊκού και πρώην ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι της Τουρκίας, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Άγκυρα στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη δολοφονία, πολλά μέλη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας ανακοίνωσαν δημόσια την παραίτησή τους μέσω των social media.

Ο Doğukan Cep, ένα μέλος συμμορίας που διέφευγε για πέντε χρόνια, συνελήφθη για ενορχήστρωση της δολοφονίας του Ateş. Ο Cep είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε 62 χρόνια φυλάκιση το 2018 με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συμμορία ναρκωτικών. Αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και παρέμεινε ελεύθερος. Κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία, ο Cep ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Ateş, αλλά να τον τραυματίσει ως απειλή. Ο Cep εξέφρασε την οργή του στον Ateş που δεν τον βοήθησε με ένα νομικό πρόβλημα όταν ο Ateş ήταν ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων.

Μιλώντας για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Temelli επεσήμανε ότι ο δικαστής δεν είχε λάβει υπόψη του τις ομολογίες του Cep. Ο Temelli αμφισβήτησε την αδιαφορία δικαστή και εισαγγελέα, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων ομολογιών για την αποκάλυψη της νοοτροπίας πίσω από το οργανωμένο έγκλημα.

Υποστήριξε ότι αυτές οι ομολογίες αποκάλυψαν τη διαρκή και λαθραία σχέση μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και των εγκληματικών οργανώσεων. Ο Temelli αναφέρθηκε στο σχόλιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Mehmet Ağar, «Αν τραβήξω ένα τούβλο, ο τοίχος θα καταρρεύσει», για να υπογραμμίσει τη μακροχρόνια και διάχυτη φύση αυτών των παράνομων δεσμών.

Ο Ağar έκανε αυτή τη δήλωση στη Güldal Mumcu, σύζυγο του δημοσιογράφου Uğur Mumcu, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993 σε μια ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία.

Ο Temelli ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του επικρίνοντας την εξάρτηση του κράτους από εγκληματικές οργανώσεις για τη διατήρηση της εξουσίας, λέγοντας: «Αν ο τοίχος σας βασίζεται σε ένα τούβλο και αν αυτός ο τοίχος είναι τόσο σάπιος που στέκεται με την υποστήριξη συμμοριών και της μαφίας, τότε αφήστε των τοίχο να καταρρεύσει και να σε θάψει κάτω από αυτόν».

Ο Eren Keskin, ένας εξέχων δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε επίσης στο παρελθόν επιστήσει την προσοχή στην περίπτωση του Sinan Ateş σε άρθρο του, σημειώνοντας ότι ήταν ένα παράδειγμα πολιτικής δομής που προστατεύεται συνεχώς από την κρυμμένη δύναμη του κράτους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ύπαρξής του .

Καθώς η δίκη συνεχίζεται, οι σχολιαστές αμφισβητούν το βάθος της υποτιθέμενης σχέσης κράτους-εγκληματικότητας.