Μια λεπτομερής έκθεση από τους Σύριους για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη υπογραμμίζει τις σοβαρές ανθρωπιστικές και νομικές συνέπειες των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία, προτρέποντας τη διεθνή δράση για προστασία των πολιτών και λογοδοσία.

 

 

Πλάνα που φέρεται να δείχνει Τούρκους στρατιώτες να πυρπολούν χωράφια στο Qamishli (Qamişlo), στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, εμφανίστηκαν, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για τις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή. Ο Scharo Maroof του Kurdistan Monitor μοιράστηκε το βίντεο την Παρασκευή, ισχυριζόμενος ότι Τούρκοι στρατιώτες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά μήκος του συνοριακού τείχους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Μια λεπτομερής έκθεση από τους Σύριους για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη (STJ) παρέχει μια ολοκληρωμένη περιγραφή των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας τον καταστροφικό αντίκτυπό τους στις υποδομές και τους πολίτες. Η έκθεση καταγράφει τρεις μεγάλες αεροπορικές επιθέσης που διεξήγαγε η Τουρκία το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Αυτά τα πλήγματα στόχευαν ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σταθμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κέντρα υγείας και κατοικημένες περιοχές.

Η πρώτη επιχείρηση, από τις 5 έως τις 10 Οκτωβρίου 2023, περιλάμβανε σχεδόν 90 αεροπορικές επιδρομές, με στόχο πάνω από 150 τοποθεσίες και με αποτέλεσμα τουλάχιστον 48 θανάτους και 47 τραυματισμούς. Η δεύτερη επιχείρηση, από τις 25 έως τις 26 Δεκεμβρίου 2023, κατέστρεψε σχεδόν 50 εγκαταστάσεις, προκαλώντας τουλάχιστον εννέα θανάτους αμάχων και 18 τραυματισμούς. Η τρίτη επιχείρηση, από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024, είχε στόχο 64 τοποθεσίες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές και έξι τραυματισμούς πολιτών.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν σε μαζικούς εκτοπισμούς, με πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές. Η καταστροφή των υποδομών επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα παιδιά και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. Η στόχευση εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας διέκοψε σοβαρά τις βασικές υπηρεσίες, τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση του STJ υποστηρίζει ότι αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ), ιδιαίτερα τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης. Η καταστροφή πολιτικών υποδομών που είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του πληθυσμού συνιστά παραβίαση του ΔΑΔ και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εγκλήμα πολέμου. Η έκθεση καλεί σε καταδίκη από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτρέποντας την επαναδιαπραγμάτευση των όρων κατάπαυσης του πυρός να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές και το κλείσιμο του εναέριου χώρου στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, η έκθεση συνιστά διεθνή υποστήριξη για την ανοικοδόμηση υποδομών και την ανάληψη ευθύνης από τους Τούρκους αξιωματούχους για τις επιθέσεις. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι παραγωγοί και τα δίκτυα εφοδιασμού να τηρούν τη δέουσα επιμέλεια για να αποτρέψουν τη χρήση των προϊόντων τους σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές. Η έρευνα περιελάμβανε τη συλλογή 21 μαρτυριών από θύματα, επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, εξέταση βίντεο και εικόνων και ανάλυση αναφορών από άλλες ομάδες δικαιωμάτων, με συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε ασφαλείς και ιδιωτικές τοποθεσίες για την προστασία της ταυτότητας των πηγών.