Οι Κούρδοι, οι πρόσφυγες, οι γυναίκες και οι μειονότητες αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τουρκία, διαπιστώνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ οι κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της Συρίας αποτελούν επίσης τόπο καταπατήσεων με στόχο τον εκτοπισμό του κουρδικού πληθυσμού.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επισημάνει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών παραβιάσεων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της Συρίας, στην ετήσια έκθεσή του για τις Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έθνη σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση τόνισε ιδιαίτερα τους «Περιορισμούς στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου», μαζί με ένα ευρύ φάσμα «σημαντικών ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που περιγράφει λεπτομερώς πολλαπλές μεμονωμένες περιπτώσεις κατάχρησης σε ένα έγγραφο που φτάνει σχεδόν τις 100 σελίδες.

Στην ετήσια έκθεση, η Τουρκία κατηγορήθηκε περαιτέρω για «αναγκαστική εξαφάνιση, βασανιστήρια, σκληρή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, τιμωρία από την κυβέρνηση ή για λογαριασμό της κυβέρνησης, αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση·, σοβαρά προβλήματα με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πολιτικοί κρατούμενοι, διεθνική καταστολή κατά ατόμων σε άλλη χώρα, σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά δημοσιογράφων».

Αυτές οι καταχρήσεις στόχευαν ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και την κουρδική μειονότητα, διαπίστωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας παράλληλα την παρέμβαση στο δικαστικό σώμα, τον περιορισμό της πολιτικής σφαίρας και τη βία με βάση το φύλο και τις διακρίσεις κατά των γυναικών ως ιδιαίτερα ζητήματα.

Περισσότεροι από 95.000 Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της χώρας το 2016, υπενθύμισε η έκθεση, σημειώνοντας περαιτέρω ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και δημοσιογράφων, πολλοί από απο αυτους ειναι Κούρδοι, καθώς και υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. «Οι ΜΚΟ υπολογίζουν ότι περίπου 8.500 άτομα κρατούνται ή φυλακίζονται μετά από καταδίκη, ειδικά για τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με το PKK», διαπίστωσαν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέρος των κρατουμένων για δημοσιογραφικές δραστηριότητες, υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τρομοκρατία είναι στην πραγματικότητα πολιτικοί κρατούμενοι.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτά τα ζητήματα χαρακτηρίστηκαν ως «περιορισμένες». Συγκεκριμένα, «η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με προσπάθειες έρευνας ή δίωξης προσωπικού για άδικους ή ακούσιους θανάτους αμάχων που συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας κατά του PKK επηρέασαν δυσανάλογα τις κουρδικές κοινότητες. Ορισμένες κυρίως κουρδικές κοινότητες αντιμετώπισαν απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, γενικά σε σχέση με κυβερνητικές επιχειρήσεις ασφαλείας», ανέφερε η έκθεση. «Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις εναντίον Κούρδων για τις οποίες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι είχαν ρατσιστικά κίνητρα».

Η περιεκτική έκθεση περιγράφει επίσης συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι ένας 27χρονος άνδρας πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από την αστυνομία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της χώρας τον Φεβρουάριο του 2023. Η έκθεση υποστήριξε περαιτέρω ότι άτομα που συνδέονται με το PKK ήταν πιο πιθανό να υποστούν κακομεταχείριση ή κακοποίηση υπό κράτηση, μαζί με μέλη του απαγορευμένου κινήματος Γκιουλέν της χώρας, που κατηγορούνται για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι αρχές περιστασιακά ερεύνησαν αξιόπιστους ισχυρισμούς για κακοποίηση και κακομεταχείριση, αλλά γενικά δεν τεκμηρίωσαν δημόσια τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ούτε δήλωσαν δημόσια εάν ελήφθησαν μέτρα για να λογοδοτήσουν οι δράστες», διαπίστωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενοι στην κατάσταση στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της βόρειας Συρίας, οι ΗΠΑ δήλωσαν: «Οι καταχρήσεις από ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια περιοχή της χώρας φέρεται να επικεντρώθηκαν σε Κούρδους και Γιαζίντι κατοίκους και άλλους αμάχους και περιλάμβαναν: δολοφονίες, απαγωγή και εξαφάνιση αμάχων, σωματική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, Αναγκαστική μετακίνηση από τα σπίτια, λεηλασία και αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας, μεταφορά κρατουμένων πολιτών μέσω των συνόρων στην Τουρκία, στρατολόγηση ή χρήση παιδιών στρατιωτών, λεηλασίες και βεβήλωση θρησκευτικών χώρων».

Αυτές οι επιθέσεις σε Κούρδους και άλλες μειονότητες εκπροσωπήθηκαν ως φορείς της κοινωνίας των πολιτών ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «βίαιης δημογραφικής αλλαγής» που εφαρμόστηκε με εντολή της Τουρκίας, πρόσθεσε η έκθεση . Σε ανακοίνωσή τους, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για υποκρισία σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.