Ο Δρ. Thoreau Redcrow εκθέτει τη χειραγώγηση της αλήθειας από την Τουρκία σχετικά με το κουρδικό κίνημα αντίστασης, ιδιαίτερα το PKK, σε ένα πρόσφατο άρθρο για το Κουρδικό Κέντρο Σπουδών. Αμφισβητεί την αφήγηση των 40.000 θανάτων που αποδίδονται στο PKK, αποκαλύπτοντας αποκλίσεις και τονίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στις απώλειες αμάχων. Ο Redcrow επικρίνει την αποτυχία των μέσων ενημέρωσης να αναγνωρίσουν τα θύματα των Κούρδων και ζητά μια λεπτή κατανόηση της σύγκρουσης.
Η Τουρκία έχει χειραγωγήσει και διαστρεβλώσει την αλήθεια γύρω από το κουρδικό κίνημα αντίστασης, ιδιαίτερα σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με το τουρκικό κράτος, δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής παγκόσμιων συγκρούσεων Dr. Thoreau Redcrow σε άρθρο του για το Κουρδικό Κέντρο Σπουδών.
Σε αυτό το διαφωτιστικό άρθρο, ο Redcrow υπογραμμίζει τη διάχυτη αφήγηση που διαδίδεται από τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποδίδουν επανειλημμένα έναν αριθμό νεκρών 40.000 στο PKK, χαρακτηρίζοντάς το ως τους κύριους δράστες της βίας. «Ωστόσο, όταν ερευνάτε την πραγματικότητα πίσω από αυτόν τον αριθμό, όπως από πού προήλθε, σε ποιον αναφέρεται και ποιος είναι ένοχος, συνειδητοποιείτε ότι η αλήθεια έχει ανατραπεί», λέει ο Redcrow.
Βασιζόμενος σε ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα, ο Redcrow δείχνει πώς το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί προπαγάνδα και λογοκρισία για να διατηρήσει την αφήγησή του για το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση υπεύθυνη για θανάτους αμάχων. Εξετάζει τις αποκλίσεις στους αναφερόμενους αριθμούς θυμάτων, τονίζοντας περιπτώσεις όπου οι τουρκικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την πλειονότητα των θανάτων, αλλά τους απέδωσαν στο PKK.
Εστιάζοντας στο μπλοκάρισμα μιας επιτροπής αλήθειας από την Τουρκία, δηλώνει: «Οποιαδήποτε επιτροπή αλήθειας θα αποκάλυπτε όλους τους τρόπους με τους οποίους ο τουρκικός στρατός, η μυστική αστυνομία και τα αποσπάσματα θανάτου δολοφόνησαν χιλιάδες Κούρδους ενώ έκαψαν επίσης περισσότερα από 4.000 κουρδικά χωριά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990».
Αντιμετωπίζοντας το πώς τα περισσότερα άρθρα από τουρκικά και μάλιστα δυτικά μέσα ενημέρωσης που εμπλέκουν το PKK περιλαμβάνουν αναφορά στους «40.000» ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση, ο Redcrow επισημαίνει ότι «δεν αναφέρεται το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν Κούρδοι». το γεγονός ότι ο δολοφόνος στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων ήταν η Τουρκία, όχι το PKK.
Αναζητώντας βαθύτερα «επίσημα» στοιχεία από το τουρκικό κράτος, ο Redcrow αποκαλύπτει πώς ο προηγούμενος αριθμός των 30.000 που διανεμήθηκε το 1999 περιελάμβανε μόνο 5.238 θανάτους στρατιωτικού προσωπικού που θεωρούνταν σκοτωμένοι από το PKK. Αυτός ο συνολικός αριθμός έφτασε τις 40.000 το 2005.
«Όταν αναφέρεται το PKK, δίνεται πάντα η εντύπωση ότι είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία των 40.000 και δεν είναι θύματα του 75-80% αυτού του αριθμού θυμάτων», δηλώνει ο αναλυτής συγκρούσεων.
Το ίδιο το «40.000» τίθεται υπό έλεγχο, καθώς ο Redcrow επισημαίνει πολυάριθμα στοιχεία από την Τουρκία, τα οποία κυμαίνονται από 44.042 το 2008 έως 35.576 το 2013. Είναι «θαύμα» «το ότι την πενταετία από το 2008 έως το 2013, 8.466 άτομα επανεξετάστηκαν από τους νεκρούς», λέει.
Ο συγγραφέας αναφέρει λεπτομερώς πολλές περιπτώσεις όπου η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για θανάτους αμάχων, προτού τελικά υπαναχωρήσει αφού οι έρευνες βρήκαν το κράτος υπεύθυνο.
Μέσω της αναφοράς σε ομιλίες που έγιναν από τη ναζιστική Γερμανία, ο Redcrow υπογραμμίζει τον παραλογισμό και την ηθική χρεοκοπία της απόδοσης θανάτων αμάχων σε ένα κίνημα αντίστασης που αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση, κατηγορώντας την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί παρόμοια ρητορική.
Στο συμπέρασμά του, ο Redcrow ζητά την απόλυτη απόρριψη των απλοϊκών αφηγήσεων που δαιμονοποιούν τη μια πλευρά ενώ απαλλάσσουν την άλλη από την ευθύνη.
Το πλήρες άρθρο του Δρ. Thoreau Redcrow για το The Kurdish Center for Studies είναι διαθέσιμο για ανάγνωση εδώ.
Ο Δρ. Thoreau Redcrow είναι ένας Αμερικανός αναλυτής παγκόσμιων συγκρούσεων που ειδικεύεται στη γεωπολιτική, τα έθνη χωρίς ιθαγένεια και τα ένοπλα αντάρτικα κινήματα. Είναι συχνός ομιλητής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και υπήρξε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής για πολλές ομάδες που επιδιώκουν την αυτοδιάθεση. Έχει εργαστεί στο παρελθόν σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Ανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα είναι υποδιευθυντής του Κουρδικού Κέντρου Σπουδών (Αγγλικό παράρτημα).
Αφήστε ένα σχόλιο