Οι Tülay Hatimoğulları και Tuncer Bakırhan, συμπροεδρεύοντες του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) της Τουρκίας, έστειλαν πολύγλωσση επιστολή στην UNESCO στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα της Μητρικής Γλώσσας, καλώντας για εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και τονίζοντας τη «συστηματική αφομοίωση» και απαγόρευση ορισμένων γλωσσών στην Τουρκία.
Η επιστολή περιγράφει την επικίνδυνη κατάσταση της γλωσσικής ποικιλομορφίας στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές αφομοίωσης έχουν θέσει πολλές γλώσσες σε κίνδυνο εξαφάνισης. Σύμφωνα με τον Άτλαντα των Γλωσσών του Κόσμου σε Κίνδυνο της UNESCO, 18 γλώσσες στην Τουρκία είτε έχουν εξαφανιστεί είτε απειλούνται, συμπεριλαμβανομένης της κουρμαντζί διαλέκτου των Κουρδικών.
Οι ηγέτες του κόμματος DEM τόνισαν ότι η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, η εφαρμογή του οποίου είναι εντολή για όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, είπαν, αυτό το δικαίωμα στερείται στις κοινότητες των Κούρδων, των Αράβων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Κιρκασίων και των Λαζών.
Η επιστολή υπογράμμιζε αυτό που αποκαλεί πολιτικές γλωσσικής αφομοίωσης και πολιτιστικής γενοκτονίας, χαρακτηρίζοντάς τις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατηγορούσε την Τουρκία ότι δεν συμμορφώθηκε με τα διεθνή ψηφίσματα που στοχεύουν στην προστασία των γλωσσών. Κάλεσε την UNESCO να στείλει αντιπροσωπεία στην Τουρκία και να ξεκινήσει έρευνα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μητρικής γλώσσας. Το κόμμα είπε ότι όλες οι γλώσσες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, αρμενικών, συριακών, κιρκασικών, λαζικών, ρομά και βοσνίων, και ιδιαίτερα των κουρδικών (τόσο οι διάλεκτοι κουρμαντζί όσο και ζαζάκι) πρέπει να αναγνωριστούν, και προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Η επιστολή καλεί επίσης την UNESCO να πιέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των άρθρων για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η κουρδική κοινότητα στην Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για τη διατήρηση και την εκπαίδευση της μητρικής της γλώσσας σε ένα πλαίσιο ιστορικών και συνεχιζόμενων κρατικών περιορισμών. Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας του ΟΗΕ είναι μια ημέρα κατά την οποία οι κουρδικές πολιτιστικές οργανώσεις εντείνουν την εκστρατεία τους για την αναγνώριση της κουρδικής ως εκπαιδευτικής και επίσημης γλώσσας και για την ίδρυση οργανώσεων της κουρδικής γλώσσας.
Στο μεταξύ, τα Κουρδικά παραμένουν αποκλεισμένα από τις δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που δείχνει συστηματικές διακρίσεις κατά των μειονοτικών γλωσσών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η υποστήριξη της ενδοοικογενειακής βίας.
Αφήστε ένα σχόλιο