Φόβοι για μόλυνση με κυάνιο στον ποταμό Ευφράτη έχουν αυξηθεί μετά την καταστροφική κατολίσθηση στο Ερζιντζάν στην ανατολική Τουρκία που έθαψε εννέα εργάτες υπόγεια.
Μια καταστροφική κατολίσθηση παγίδευσε εννέα εργάτες υπόγεια σε ένα χρυσωρυχείο που περιείχε τη μεγαλύτερη δεξαμενή κυανίου της Τουρκίας στην ανατολική επαρχία Erzincan (Erzingan) την Τρίτη, πυροδοτώντας εκτεταμένους φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή που απειλεί τον ποταμό Ευφράτη και τα γύρω οικοσυστήματα με πιθανή μόλυνση από κυάνιο.Μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 800 άτομα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο ορυχείο Çöpler, ένα ανοιχτό ορυχείο χρυσού στην περιοχή İliç του Erzincan, το οποίο χρησιμοποιεί κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού. Το κυάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού, αν και ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση του.
Το ορυχείο Çöpler, το οποίο λειτουργεί από την Anagold Mining από το 2010, βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στον ποταμό Ευφράτη και πάνω από το φράγμα Bağıştaş, καλύπτει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το περιστατικό, που συνέβη γύρω στις 14:30 τοπική ώρα, σημειώθηκε όταν μια μάζα κοιτασμάτων ορυκτών που προορίζονταν για χημική επεξεργασία υποχώρησε, εκθέτοντας πιθανώς μια ανοιχτή περιοχή 10 εκταρίων σε τοξικά κοιτάσματα.
Ο κυβερνήτης του Ερζιντζάν, Hamza Aydoğdu, καθησύχασε τους πολίτες ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κυάνιο να έχει διαρρεύσει στον Ευφράτη. Ωστόσο, η πιθανότητα καταστροφής παραμένει υψηλή, καθώς η μόλυνση του ποταμού με ορυκτά με κυάνιο θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την τοπική άγρια ζωή και να μολύνει πηγές νερού για εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Οι ανθρακωρύχοι αναφέρθηκε ότι είχαν εκφράσει ανησυχίες για ορατές ρωγμές στην τοποθεσία πριν από την κατολίσθηση, αλλά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς οι προειδοποιήσεις τους αγνοήθηκαν. Η χρήση εκρηκτικών στην περιοχή το μεσημέρι πιστεύεται ότι προκάλεσε την επακόλουθη κατολίσθηση.
Η SSR Mining με έδρα τον Καναδά κατέχει το 80% της Anagold Mining και ο όμιλος Çalık Group, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που συνδέεται στενά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατέχει το υπόλοιπο 20%. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων από το 2007 έως το 2013.
Σύμφωνα με οικολόγους, η συνεχής επέκταση του ορυχείου οδήγησε σε περιβαλλοντικά προβλήματα και έκανε τόνους χώματος να κυλήσουν σαν ποτάμι κατά την κατολίσθηση, εγκλωβίζοντας τους εργάτες από κάτω.
Το ορυχείο, το οποίο έχει σημαντικά αποθέματα χρυσού, έχει αντιμετωπίσει περιβαλλοντικό έλεγχο και έχουν υπάρξει προηγούμενα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής διαρροής κυανίου το 2022.
Οι ανησυχίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα ασφάλειας της εταιρείας εντάθηκαν από τις επιπτώσεις από τη διαρροή του 2022, οδηγώντας σε νομικές διαδικασίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της εταιρείας. Ωστόσο, παρά τις περαιτέρω έρευνες που αποκάλυψαν ασυνέπειες στην αναφερόμενη ποσότητα κυανίου που απορρίπτεται στον παρακείμενο ποταμό Ευφράτη, οι τουρκικές αρχές επέλεξαν να επιβάλουν φορολογικό χρέος 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που οφείλει η Anagold.
Τέτοια περιστατικά δεν είναι πρωτοφανή στην Τουρκία, μια χώρα επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές και μαστίζεται από μια σειρά ατυχημάτων στα ορυχεία τις τελευταίες δεκαετίες. οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν εκφράσει με συνέπεια ανησυχίες για τους οικολογικούς κινδύνους που εγκυμονεί η έκπλυση ορυκτών που εκτίθενται σε στοιχεία και είναι κορεσμένα με κυάνιο, μια εξαιρετικά τοξική ουσία.
Αφήστε ένα σχόλιο