Ο Sezai Temelli, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), κατήγγειλε έντονα τις συνεχείς στοχευμένες δολοφονίες Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών, τονίζοντας την απόλυτη ανάγκη για δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Temelli συλλογίστηκε τις δολοφονίες των Sakine Cansız, Fidan Doğan και Leyla Şaylemez στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου 2013 και τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστών στην ίδια τοποθεσία το 2022. Τόνισε επίσης τη δολοφονία τριών γυναικών Κούρδων πολιτικών στην επαρχία Σιρνάκ (Σιρνέξ) της Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία των Κούρδων βρίσκεται στην Τουρκία, το 2016.
Ο Temelli επεσήμανε ότι αυτές οι δολοφονίες χρησιμεύουν για να εμποδίσουν την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Καταδίκασε το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) παρουσιάζει τις εξωδικαστικές δολοφονίες ως επίτευγμα, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και δεν είναι παρά παράτυποι πόλεμοι.
Ο πολιτικός συνέχισε να εφιστά την προσοχή στην έλλειψη λογοδοσίας για αυτές τις φρικαλεότητες, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία έρευνας και δίωξης των υπευθύνων αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος.
Ο Temelli υποστήριξε ότι ένα υγιές σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ενώ το κουρδικό πρόβλημα παραμένει άλυτο, περιγράφοντάς το ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας. Ζήτησε να δοθεί εκ νέου εστίαση στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και πρότεινε ότι η αναδρομή στην ημέρα των δολοφονιών του 2013 θα παρείχε μια ουσιαστική προοπτική για την εξεύρεση λύσεων.
Τόνισε τη δυνατότητα για μια λύση μέσω του διαλόγου και προσδιόρισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως βασικό πρόσωπο ικανό να διευκολύνει μια τέτοια λύση. Ο Τεμέλι υπενθύμισε τον θετικό αντίκτυπο των προηγούμενων συνομιλιών με τον Οτσαλάν στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος, σε αντίθεση με την τρέχουσα σκληρή απομόνωση που του έχει επιβληθεί στο Ιμραλί, το οποίο περιέγραψε ως ένα από τα πιο σκοτεινά συστήματα στον κόσμο.
Ο Temelli ολοκλήρωσε καλώντας όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των διανοουμένων και των ακτιβιστών, να αναγνωρίσουν τη διασύνδεση του κουρδικού προβλήματος με ευρύτερα ζητήματα όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Τόνισε ότι η λήψη μέτρων για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ζητώντας συλλογική δράση για να σταματήσει η συνεχιζόμενη βία και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση, ο Temelli είπε ότι τώρα είναι η ώρα οι άνθρωποι να γίνουν υπέρμαχοι της ειρήνης.
Αφήστε ένα σχόλιο