Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την κυβέρνηση της Άγκυρας να εγκαταλείψει την πολιτική βίας και να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) προώθησε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και του βόρειου Κουρδιστάν για τον εορτασμό της 75ης επετείου του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι οργανώσεις κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει ένα δημοκρατικό και πολιτισμένο βήμα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, της «μητέρας όλων των προβλημάτων» στην περιοχή, μέσω διαλόγου και για την επίτευξη κοινωνικής ειρήνης. Τόνισαν ότι η άρση της απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η επιστροφή μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για αυτό.

“Ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων, υποστηρίζαμε πάντα μια δημοκρατική, ειρηνική και δίκαιη λύση του κουρδικού ζητήματος. Επιμένουμε σε αυτό. Ως εκ τούτου, θέλουμε να σταματήσουν οι συγκρούσεις αμέσως τώρα. Με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μη σύγκρουσης, είναι απαραίτητο για όλα τα μέρη να αναπτύξουν ειλικρινή και αποτελεσματικά προγράμματα για την ενίσχυση και παρακολούθηση της κατάστασης μη σύγκρουσης και για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης», ανέφερε μια δήλωση που διαβάστηκε σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν από κοινού με οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας. TIHV) και τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο (TTB) σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη και το Χατάι.

Σύμφωνα με την IHD, η απροθυμία να λυθεί το κουρδικό ζήτημα οφείλεται ουσιαστικά στην έλλειψη εκδημοκρατισμού στην Τουρκία. Αντί να επιμείνουμε στην επιβολή του κρατικού δόγματος «ένας λαός, μια γλώσσα, ένα έθνος, μια θρησκεία» για τη διατήρηση του παραδείγματος μιας απολύτως ομοιογενούς κοινωνίας, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στην «κουρδική πολιτική». Αυτό περιλαμβάνει την παραχώρηση των δικαιωμάτων του στον κουρδικό λαό, τον τερματισμό του στιγματισμού, της ποινικοποίησης, της δίωξης και του αποκλεισμού των Κούρδων και την έναρξη διαλόγου μαζί τους για μια ειρηνική, πολιτική και δίκαιη λύση του κουρδικού ζητήματος. “Το άλυτο ακόμη κουρδικό ζήτημα, που προκύπτει από την άρνηση των θεμελιωδών και πολιτικών δικαιωμάτων, είναι μια πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία για την Τουρκία με εκτεταμένες συνέπειες για μια ολόκληρη περιοχή. Πρέπει να επιλυθεί για να κλείσει το κεφάλαιο της βίας. πόλεμοι και καταπίεση σε αυτή τη χώρα για τα καλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ένα δημοκρατικό μέλλον».

2023-12-11T03:04:29+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top