Η Τουρκία φέρεται να ενορχηστρώνει μια στρατηγική εγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο. Αναλυτικά σε μια αναφορά του Gregory R. Copley, συντάκτη στο GIS/Defence & Foreign Affairs, αυτό το σχέδιο υποδεικνύει μια συντονισμένη προσπάθεια που περιλαμβάνει Τουρκία, Κατάρ και HAMAS, σε μια απροσδόκητη ευθυγράμμιση με το Ισραήλ.
Η Τουρκία φέρεται να ενορχηστρώνει ένα σχέδιο για την εγκατάσταση έως και ενός τετάρτου εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές με κουρδικές κατοικίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Τουρκοκρατούμενης περιοχής της βόρειας Κύπρου. Αυτές οι πληροφορίες, που περιγράφονται λεπτομερώς σε μια αναφορά του Gregory R. Copley, συντάκτη στο GIS/Defence & Foreign Affairs*, επισημαίνουν μια συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Κατάρ και της HAMAS και υπογραμμίζουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι συνεχίζονται εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας και Κατάρ και αξιωματούχων της HAMAS. Αυτές οι συζητήσεις, εστιασμένες στη μακροχρόνια κρίση στη Γάζα, περιλαμβάνουν ένα σχέδιο, αποδεκτό από το Ισραήλ, για εγκατάσταση σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων από τη Γάζα σε τρίτες χώρες, φαίνοντας έτσι να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, αναδιαμορφώνοντας πιθανώς τη γεωπολιτική δυναμική. στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στρατηγική ανακατανομή πληθυσμών πέρα από ευαίσθητα πολιτικά σύνορα.
Κεντρική θέση σε αυτό το σχέδιο είναι η πρόθεση της Τουρκίας, όπως ενορχηστρώθηκε από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT), για «ανθρωπιστική μεταφορά και μετεγκατάσταση» 200.000 έως 250.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα σε περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικούνται κυρίως από κουρδικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος αυτών των προσφύγων σχεδιάζεται για εγκατάσταση στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.
Αυτό το σχέδιο, όπως αναφέρει η έκθεση, εξυπηρετεί πολλαπλούς στρατηγικούς σκοπούς για την Τουρκία. Πρώτον, τοποθετεί την Τουρκία ως ευεργέτη στον ισλαμικό κόσμο, που υποστηρίζεται από ένα «Ειδικό Ταμείο» για τους Παλαιστίνιους. Δεύτερον, η επανεγκατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο πιέζει σιωπηρά για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία επί του παρόντος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Επιπλέον, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι συνυφασμένες με τις φιλοδοξίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων στην Τουρκία, ελπίζει να μετριάσει την πίεση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ λόγω του αυξανόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα. Αυτό το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει Παλαιστίνιους από το έδαφός του, υποδηλώνοντας έναν συντονισμό γεωστρατηγικών κινήσεων μεταξύ των δύο εθνών.
Επιπλέον, το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας περιλαμβάνει τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής την Τουρκία, για την επίβλεψη μιας πολυεπίπεδης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να ενεργήσει ως εγγυητής για την παλαιστινιακή πλευρά, τοποθετώντας την ως βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα διεθνές καθεστώς ασφάλειας και διακυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία της Τουρκίας, ασκώντας ουσιαστικά πίεση στη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στην ΕΕ, να αναγνωρίσει και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα μετεγκατάσταση. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει περαιτέρω τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή και τη διπλωματική της εμβέλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η έκθεση ρίχνει επίσης φως στην τρέχουσα κατάσταση στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο, η οποία φιλοξενεί διάφορους ισλαμικούς πυρήνες και χρησιμεύει ως οικονομική και επιχειρησιακή βάση για εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. Η προτεινόμενη εγκατάσταση Παλαιστινίων, μαζί με τη συνεχιζόμενη διακριτική λειτουργία τραπεζών από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, προσθέτουν πολυπλοκότητα στο ήδη ευαίσθητο πολιτικό τοπίο και το τοπίο ασφαλείας της περιοχής.
Αυτή η στρατηγική κίνηση της Τουρκίας, εάν εκτελεστεί, θα άλλαζε σημαντικά τη δημογραφική και πολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναδιαμόρφωσε τις σχέσεις της Τουρκίας με τους περιφερειακούς γείτονές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.
(*) Η Defense & Foreign Affairs παρέχει εκθέσεις και αναλύσεις από το 1972. Αυτή η δημοσίευση αποτελεί μέρος της Ομάδας Defense & Foreign Affairs, η οποία συνδέεται με την International Strategic Studies Association (ISSA). Το ISSA είναι ένας οργανισμός που εστιάζει σε στρατηγικές και διεθνείς μελέτες. Προσφέρουν μια ποικιλία εκδόσεων και πόρων, συμπεριλαμβανομένου του Εγχειριδίου Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και ένα Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών (GIS) κρυπτογραφημένης πρόσβασης που παρέχει λεπτομερείς ενημερώσεις πληροφοριών.
Αφήστε ένα σχόλιο