Ο Σύριος Κούρδος γιατρός Akram Naasan, που διαμένει στη Γερμανία, υπέβαλε επίσημα καταγγελία ζητώντας τη σύλληψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Ο Naasan κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ενορχηστρώνει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις τουρκικές δυνάμεις κατά την κατάληψη του στο Αφρίν στη Συρία το 2018.
Ο Akram Naasan, ένας Σύριος Κούρδος γιατρός που ζει στη Γερμανία, υπέβαλε καταγγελία ζητώντας τη σύλληψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Ο Naasan ισχυρίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις του Ερντογάν έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μετά την κατάληψη του στο Αφρίν (Εφρίν) στη βόρεια Συρία το 2018.
Σε μια επίσημη ποινική καταγγελία που απεστάλη στη γερμανική γενική εισαγγελία τη Δευτέρα, ο Naasan είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφρίν και η οικογένειά του, μαζί με χιλιάδες συμπολίτες του, αναγκάστηκαν να φύγουν, διαμένοντας τραγικές συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό Shahba κοντά στο Χαλέπι.
Ως αποδεικτικά στοιχεία για υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο Naasan ανέφερε αλλαγές στα ονόματα των πόλεων, το κλείσιμο κουρδικών σχολείων που αντικαταστάθηκαν από τουρκικά και τη δημιουργία παράνομων φυλακών όπου, είπε, γίνονται συστηματικά βασανιστήρια. Εξιστόρησε επίσης μια προσωπική τραγωδία, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων, μια 28χρονη συγγενής του απήχθη, βιάστηκε και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.
Ο γιατρός κατηγόρησε περαιτέρω τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφία της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι μόνο το 20 τοις εκατό του κουρδικού πληθυσμού παραμένει στο Αφρίν, από 96 τοις εκατό πριν από το 2018. Ως στοιχεία για υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο Naasan ανέφερε αλλαγές στα ονόματα των πόλεων, το κλείσιμο της Τα κουρδικά σχολεία αντικαταστάθηκαν από τουρκικά και η ίδρυση παράνομων φυλακών όπου, είπε, γίνονται συστηματικά βασανιστήρια.
Η καταγγελία, που εγκρίθηκε από τον Σύνδεσμο Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία (Kurdische Gemeinde Deutschland) και την Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς (Gesellschaft für bedrohte Völker), καλεί την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία να λάβει μέτρα κατά του Ερντογάν κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα και να τον κρατήσει υπόλογος για φερόμενα εγκλήματα κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν έχει πυροδοτήσει διαμάχη , όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως «απελευθερωτές που μάχονται για τη γη τους», αλλά και για τις επιθέσεις της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές στη Συρία. Ενώ ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ στη Γάζα, η Τουρκία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό υπό έλεγχο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), με έμφαση στις μη στρατιωτικές υποδομές.
Από την κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία το 2018, ο άλλοτε ειρηνικός θύλακας που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις έχει τεθεί υπό τον έλεγχο διαφόρων ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τον τουρκικό στρατό. Οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης καλλιεργειών, της λεηλασίας σπιτιών, των αναγκαστικών εκτοπίσεων, των απαγωγών και της δημιουργίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αστική περιουσία.
Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να απελαύνουν Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία και να τους εγκαθιστούν σε νεόκτιστες κατοικίες στη Συρία, ως μέρος αυτού που λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια στρατηγική για την αλλαγή της δημογραφίας της περιοχής. Ειδικότερα, αυτή η αμφιλεγόμενη στρατηγική περιλαμβάνει τον εκτουρκισμό των τοπωνυμίων και τις αλλαγές στη σήμανση σε πρώην κουρδικές περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο.
Αφήστε ένα σχόλιο