Μίνι "στοχευμένη επιδρομή" στη Γάζα έκανε ο ισραηλινός στρατός - Αυξήθηκε ο επίσημος αριθμός των ομήρων της Χαμάς

 

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, μετέδωσε την Πέμπτη το ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ. Περιέγραψε την επιδρομή ως μεγαλύτερη από ό,τι είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, που τώρα διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησαν “στοχευμένη επιδρομή” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με δυνάμεις πεζικού και τανκς. Το IDF λέει ότι τα στρατεύματα έπληξαν πολυάριθμους τρομοκράτες, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι η επιδρομή είναι μέρος της προετοιμασίας της συνοριακής περιοχής για τα “επόμενα στάδια του πολέμου”, αναφερόμενος σε πλήρη επίγεια επίθεση.

Τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την επιδρομή, προσθέτει ο IDF.

Δεν είναι γνωστή η τοποθεσία στην οποία επέδραμαν οι στρατιώτες του Ισραήλ, όμως δορυφορικές εικόνες της Maxar δείχνουν την καταστροφή στο Beit Hanoun στα βόρεια της Γάζας.

Μίνι "στοχευμένη επιδρομή" στη Γάζα έκανε ο ισραηλινός στρατός - Αυξήθηκε ο επίσημος αριθμός των ομήρων της Χαμάς
Το Beit Hanoun στις 10 Οκτωβρίου (πάνω) και η ίδια τοποθεσία 11 ημέρες αργότερα (κάτω)

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας καθώς προετοιμαζόταν για χερσαία εισβολή που, όπως λέει, στοχεύει στην εξόντωση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή.

Στην πολιορκημένη Γάζα, οι προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν εξαιρετικά χαμηλές, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις απέτυχαν να συμφωνήσουν για την ηρεμία των μαχών για την παροχή βοήθειας, και οι κάτοικοι έθαβαν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους καθώς ο αριθμός των αμάχων αυξανόταν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του, είπε την Τετάρτη ότι το μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει ισραηλινά και παλαιστινιακά κράτη δίπλα-δίπλα: “Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον με τον επισκεπτόμενο Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι. Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ένας λόγος που η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και λαμβάνοντας δεκάδες ομήρους, ήταν για να αποτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή και είπε ότι είναι λάθος να τιμωρούνται αθώες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη Γάζα για εγκλήματα άλλων ανθρώπων: “Το καθήκον μας σήμερα, το κύριο καθήκον μας, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία”, είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους θρησκευτικούς ηγέτες διαφορετικών θρησκειών, σύμφωνα με μεταγραφή του Κρεμλίνου. “Διαφορετικά, η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι γεμάτη σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να διαχυθεί πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.”

Αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να εξαπλωθεί, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα έως ότου τοποθετηθούν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, ήδη αυτή την εβδομάδα, για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.

Ερωτηθείς για την έκθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στο Ισραήλ ότι το Ιράν και οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ισλαμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση επιτιθέμενοι στα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για τους ιρανούς πληρεξούσιους, είπαν.

Ο πόλεμος της Γάζας έχει ήδη πυροδοτήσει σύγκρουση πέρα ​​από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την υποδομή του συριακού στρατού την Τετάρτη ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Το Ισραήλ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο του Χαλεπίου της Συρίας και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το Ιράν, ο πρωταρχικός εχθρός του Ισραήλ, έχει επιδιώξει την περιφερειακή υπεροχή για δεκαετίες και υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη Συρία, τον Λίβανο και αλλού, καθώς και τη Χαμάς. Έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Χτυπήθηκαν 250 στόχοι στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πάνω από 250 τοποθεσίες που ανήκουν στην τρομοκρατία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ημέρα. Οι τοποθεσίες περιελάμβαναν υποδομές της Χαμάς, κέντρα διοίκησης, σήραγγες και εκτοξευτές πυραύλων, σύμφωνα με το IDF.

Το IDF λέει ότι οι εκτοξευτές ρουκετών “τοποθετήθηκαν στην καρδιά περιοχών αμάχων που πυροβολούσαν προς το ισραηλινό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου”.

Ξεχωριστά, το IDF αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού έπληξαν μια θέση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος της Χαμάς στο Khan Younis. Το IDF λέει ότι η τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων “βρίσκεται δίπλα σε τζαμί και νηπιαγωγείο, κάτι που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί σκόπιμα τοποθεσίες αμάχων για τρομοκρατικούς σκοπούς”.

Ο στρατός του Ισραήλ έπληξε τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος.

“Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού”, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. “Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση”.

Σε διαδηλώσεις καλεί η Χαμάς

Η Χαμάς καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τον μουσουλμανικό κόσμο την Παρασκευή και την Κυριακή για να απαιτήσουν το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

“Καλούμε τον λαό μας σε όλη την πατρίδα και έξω, και όλα τα μέλη του αραβικού και ισλαμικού έθνους, και τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου, να εντείνουν τη λαϊκή κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες και να διαδηλώσουν ενεργά την Παρασκευή και την Κυριακή, υπό το σύνθημα “Ανοίξτε το πέρασμα της Ράφα” και “Σταματήστε τον γενοκτόνο πόλεμο στη Γάζα””, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αρκετές αποστολές βοήθειας έχουν περάσει από το πέρασμα που ελέγχεται από την Αίγυπτο, αλλά αξιωματούχοι της βοήθειας λένε ότι δεν είναι σχεδόν αρκετό για τις ανάγκες της Γάζας.

Η επίθεση της Χαμάς και ο ισραηλινός αποκλεισμός “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 220 ομήρους ήταν “προφανώς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: “Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… Διότι οι δολοφονίες με σκοπό να χτυπήσουν μια ομάδα είναι γενοκτονία και η επίσημη πρόθεση της Χαμάς είναι να χτυπήσει τους Ισραηλινούς”, είπε στο πρόγραμμα Newsday του BBC. “Είναι έγκλημα πολέμου, γιατί η σύλληψη ομήρων είναι έγκλημα πολέμου”, πρόσθεσε.

Αλλά ο κ. Μορένο-Οκάμπο αναφέρθηκε επίσης στον επακόλουθο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ ως “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία”: “Μία από τις μορφές για να διαπράξει κανείς μια γενοκτονία είναι να επιβάλει στους ανθρώπους [sic] συνθήκες για να τους καταστρέψει. Και αυτό ακριβώς είναι ο αποκλεισμός. Ο αποκλεισμός εμποδίζει το νερό, τα τρόφιμα, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, [δεν υπάρχει] ρεύμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει 2 εκατομμύρια ανθρώπους και με αυτόν τον τρόπο να το κάνει στρατόπεδο συγκέντρωσης”, είπε.

Στους 224 οι όμηροι

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ειδοποιήσει τις οικογένειες 224 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Λέει ότι ο αριθμός δεν είναι οριστικός καθώς ο στρατός ερευνά νέες πληροφορίες.

Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τέσσερις απελευθερωμένους ομήρους – μητέρα και κόρη Judith και Natalie Ra’anan, που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και τις ηλικιωμένες γυναίκες Yocheved Lifshitz και Nurit Cooper που αφέθηκαν ελεύθερες τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο ΠΟΥ λέει ότι ιατρικές προμήθειες περιμένουν στα σύνορα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις δημοσίευσε μια λίστα με ιατρικές προμήθειες που λέει ότι είναι έτοιμες και περιμένουν πέρα ​​από τα σύνορα από τη Γάζα στην Αίγυπτο. Περιλαμβάνουν:

• Χειρουργικός εξοπλισμός για 3.700 τραυματισμένους
• Βασικές και βασικές υπηρεσίες υγείας για 110.000 άτομα
• Ιατρικός εξοπλισμός για 20.000 ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Ο ΠΟΥ ζητά “άμεση και αδιάλειπτη πρόσβαση στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα”, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το “ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας” της επικράτειας.

Δεκάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αφεθεί στη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα τις τελευταίες ημέρες – αλλά οι υπηρεσίες λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 την ημέρα.