Μια πρόσφατη καταστολή συμμοριών στην Τουρκία οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 2.000 ατόμων σε 51 εγκληματικά συνδικάτα, αποκαλύπτοντας το διογκούμενο ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας.
Πάνω από 2.000 άτομα από 51 εγκληματικά συνδικάτα συνελήφθησαν σε μια σειρά επιχειρήσεων που στόχευαν το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία, που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα πέντε μηνών. Οι επιχειρήσεις, που αναφέρθηκαν επιμελώς από τον Tolga Güney της Mezopotamya Agency, εντάθηκαν γύρω στις 8 Σεπτεμβρίου, με την καταστολή μιας συμμορίας με επικεφαλής τον Ayhan Bora Kaplan, ο οποίος κατηγορήθηκε για ένοπλη επίθεση, εκβιασμό και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, 35 μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας γνωστής ως «Terkinler» συνελήφθησαν στην Προύσα , ενώ ακολούθησε η κράτηση 41 ατόμων που συνδέονται με τη συμμορία «Şahinler» στις 29 Σεπτεμβρίου, σε επιχείρηση με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις είχαν κλιμακωθεί περαιτέρω, με μια μεγάλης κλίμακας καταστολή σε 31 επαρχίες, με συμψηφισμό 307 ατόμων που συνδέονται με 15 εγκληματικές συμμορίες και τους προμηθευτές όπλων τους.
Η μακροχρόνια παρουσία αυτών των εγκληματικών δικτύων δείχνει ένα βαθύτερο ζήτημα μέσα στην κοινωνία, τόνισε ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Ερκ Ακάρερ. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας ευρύτερης εκκαθάρισης για την αντιμετώπιση των ριζών του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ τόνισε επίσης τις τέσσερις βασικές βάσεις αυτών των εγκληματικών δικτύων: εμπόριο ναρκωτικών, διαδικτυακός τζόγος, εμπορία ανθρώπων και εμπόριο όπλων.
Ο Acarer έριξε φως στο φαινόμενο των «εισαγόμενων συμμοριών» – ξένων εγκληματικών συνδικάτων που μπορούν να δραστηριοποιούνται εντός των τουρκικών συνόρων λόγω των δικαστικών ανεπάρκειων της χώρας. Οι διεθνώς καταζητούμενοι εγκληματίες φέρονται να κατευθύνονται στην Τουρκία για να βρουν καταφύγιο.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Timur Soykan έχει επίσης έδωσε μια ανησυχητική εικόνα της μετατροπής της Τουρκίας σε ασφαλές καταφύγιο για τους διεθνείς εγκληματίες. Ο Σοϊκάν επεσήμανε τα νομικά κενά και τις πολιτικές διασυνδέσεις που διευκολύνουν τις ξένες παράνομες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τουρκικό δίκαιο και τη διακυβέρνηση.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος 2023 αναγνώρισε την Τουρκία ως τη χώρα με τον υψηλότερο δείκτη οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη . Η έκθεση υπογράμμισε την ανησυχητική άνοδο της Τουρκίας στην κατάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας ιδιαίτερα τον κλιμακούμενο ρόλο στην παγκόσμια διακίνηση κοκαΐνης. Το εμπόριο οπιοειδών είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, με την παγκόσμια πρωτοβουλία κατά του εγκλήματος να προσδιορίζει τον τουρκοβουλγαρικό διάδρομο ως «αναμφισβήτητα το κύριο σημείο διέλευσης ηρωίνης στην Ευρώπη», που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές.
Παγκοσμίως, η Τουρκία κατέχει την 14η θέση στον δείκτη οργανωμένου εγκλήματος. Τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα εκμεταλλεύονται την Τουρκία ως κομβικό σημείο διέλευσης μεταξύ παραγωγών στη Νότια Αμερική και αγορών τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Τα ευρήματα απηχούν μια διαδεδομένη αφήγηση στα εδραιωμένα ζητήματα της Τουρκίας για εγκληματίες που συνδέονται με το κράτος και εμπορία ανθρώπων, που επιδεινώνονται περαιτέρω από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Murat Yetkin, η πρόσφατη σειρά επιχειρήσεων με στόχο εγκληματικά συνδικάτα στην Τουρκία αποκάλυψε ένα κουβάρι διασυνδέσεων που φτάνουν πίσω σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της χώρας, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κουρδοτουρκικής σύγκρουσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η αποκάλυψή του εντοπίζει τη σχέση του οργανωμένου εγκλήματος και της βαθιάς κρατικής εμπλοκής σε προηγούμενα περιστατικά όπως το σκάνδαλο Σουσουρλούκ το 1996, που αποκάλυψε δεσμούς μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης, των υπερεθνικιστικών «Γκρίζων Λύκων» και της τουρκικής μαφίας.
Ο Yetkin ειπε ότι η επιχείρηση κατά του Ayhan Bora Kaplan μπορεί να έχει παρόμοιες ευρείες επιπτώσεις στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Πρόσωπα όπως οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Süleyman Soylu και Ali Yerlikaya φέρεται να έχουν δεσμούς με εγκληματικά στοιχεία, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα της διαπλοκής των δομών εξουσίας και του οργανωμένου εγκλήματος στον κοινωνικοπολιτικό ιστό της Τουρκίας.
Αφήστε ένα σχόλιο