Η σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα θεωρείται από τους Κούρδους ως διεθνής συνωμοσία για διάφορους λόγους. Η συζήτηση σχετικά με τη συμμόρφωση της απαγωγής και της επακόλουθης φυλάκισης του Οτσαλάν με το διεθνές δίκαιο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έφυγε από τη Συρία, όπου διέμενε εδώ και 19 χρόνια. Η αποχώρησή του έγινε κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, καθώς η Τουρκία συγκέντρωσε στρατεύματα κατά μήκος των συριακών συνόρων της, απειλώντας τον νότιο γείτονά της με εισβολή στη Δαμασκό, εκτός εάν απελαθεί ο Οτσαλάν. Αναγκασμένος να φύγει, ο Οτσαλάν ξεκίνησε ένα ταξίδι στην Ευρώπη στις 9 Οκτωβρίου 1998, με στόχο να υποστηρίξει μια πολιτική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Αυτό το ταξίδι κορυφώθηκε με τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 1999, που θεωρήθηκε από την κουρδική κοινότητα ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας στην οποία εμπλέκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας διαφόρων εθνών, συμπεριλαμβανομένων της CIA, της MIΤ και της Μοσάντ.

Η συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα της σύλληψης και της επακόλουθης φυλάκισης του Οτσαλάν συνεχίζει να αντηχεί, ενώ Κούρδοι και υποστηρικτές του κουρδικού κινήματος ελευθερίας ενώνονται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκισή του, θεωρώντας ότι είναι η γένεση αυτής της διεθνούς συνωμοσίας.

Δείτε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα:

Στις 28 Αυγούστου 1998, ο Οτσαλάν κήρυξε κατάπαυση του πυρός και πρότεινε μια δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα σε ζωντανή μετάδοση στο MEDTV μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, απάντησε επίσης σε ερωτήσεις 25 δημοσιογράφων που εκπροσωπούν διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και κύρια ειδησεογραφικά μέσα της Τουρκίας. Αυτό το πρόγραμμα προσέλκυσε σημαντική προσοχή και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός του PKK, που είχε οριστεί να ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης την 1η Σεπτεμβρίου, και η πρόταση του Οτσαλάν για ειρηνική επίλυση δεν έλαβε θετική απάντηση.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Μετά από αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, η Τουρκία άρχισε να πιέζει τη Συρία να μην φιλοξενήσει τον Οτσαλάν στο έδαφός της. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1998, ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Atilla Ateş, εμφανίστηκε στα σύνορα με τη Συρία με ένα πλήθος σημαιοφόρων πολιτών, φορώντας στολές μάχης, σηκώνοντας τα μανίκια και δείχνοντας προς τη Συρία, δηλώνοντας: «Η υπομονή μας εξαντλείται. Δεν έχουμε σχέδια στη γη κανενός και σε καμία χώρα δεν θα επιτρέπεται να έχει σχέδια στη γη μας. Η γειτονική μας Συρία πρέπει να το καταλάβει πολύ καλά».

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1998, ο στρατηγός Atilla Ateş εμφανίστηκε στα σύνορα με τη Συρία με ένα πλήθος πολιτών που φέρουν σημαία, φορώντας στολές μάχης, σηκώνοντας τα μανίκια και δείχνοντας προς τη Συρία

Στη συνέχεια, την 1η Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ προειδοποίησε τη Συρία, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος Ντεμιρέλ έκαναν έντονες δηλώσεις από τα συριακά σύνορα στο Χατάι.

Έτσι, στις 9 Οκτωβρίου 1998, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτσαλάν, που αναγκάστηκε να αναχωρήσει από τη Συρία, ξεκίνησε ένα αβέβαιο ταξίδι από τη Δαμασκό στην Ευρώπη.

Από τη Συρία, ο Οτσαλάν ταξίδεψε μέσω Κύπρου στην Ελλάδα και τη Μόσχα. Στις 12 Νοεμβρίου συνέχισε στην Ιταλία, συνοδευόμενος από Ιταλό βουλευτή, όπου συνελήφθη βάσει γερμανικού εντάλματος σύλληψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χιλιάδες Κούρδοι που ζούσαν στην Ευρώπη ταξίδεψαν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Αφού η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε το αίτημα έκδοσής της στις 23 Νοεμβρίου, ο Οτσαλάν αφέθηκε ελεύθερος από τον κατ’ οίκον περιορισμό τον Δεκέμβριο του 1998 και έφυγε από τη Ρώμη τον Ιανουάριο.

Συνέχισε στη Ρώμη, όπου συνελήφθη βάσει γερμανικού εντάλματος σύλληψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χιλιάδες Κούρδοι που ζούσαν στην Ευρώπη ταξίδεψαν στην ιταλική πρωτεύουσα

Στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα, όπου του είχε χορηγηθεί προσωρινό άσυλο από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κένυα και μεταφέρθηκε βίαια στην Τουρκία.

Ο Οτσαλάν εξαπατήθηκε, δελεάστηκε, ναρκώθηκε και δέθηκε τα μάτια, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κένυας, του Ισραήλ και της Τουρκίας. Η σύλληψή του παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με νομικούς εμπειρογνώμονες να υποστηρίζουν ότι παραβίαζε τόσο το νόμο της Κένυας όσο και τις διεθνείς νομικές αρχές.

Τον Ιούνιο του 1999, ο ηγέτης του PKK καταδικάστηκε σε θάνατο, μια ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, όταν η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2002.

οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους, που ξεκίνησαν το 2013, κατέρρευσαν το 2015

Ο Οτσαλάν κρατείται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία από το 1999. Με τα χρόνια, υπήρξαν σύντομες περίοδοι κατά τις οποίες μπορούσε να συναντηθεί με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του, αλλά κρατήθηκε σε πλήρη απομόνωση μετά από μία τηλεφωνική συνομιλία που διακόπηκε με τον αδελφό του τον Μάρτιο του 2021.

Η τελευταία φορά που οι δικηγόροι του Οτσαλάν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του ήταν τον Αύγουστο του 2019 και η τελευταία προσωπική επίσκεψη της οικογένειάς του ήταν τον Μάρτιο του 2020.

Ακόμη και μετά τη σύλληψή του, ο Οτσαλάν επανέλαβε την έκκλησή του για ειρήνη και η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το PKK το 1999 διήρκεσε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους, που ξεκίνησαν το 2013, κατέρρευσαν το 2015. η τουρκική κυβέρνηση έχει κλιμακώσει την καταστολή των κουρδικών κύκλων.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept