Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ FilmAmed άνοιξε στο Amed.
Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ FilmAmed ξεκίνησε με την εναρκτήρια ταινία, «Zimanê Dakike» του Sarkew Mesgarî.
Διοργανώνεται από την Ένωση Ακαδημίας Κινηματογράφου Μέσης Ανατολής, το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου στο Amed City Theatre.
Συμμετέχοντες από την Rojhilat και την Ευρώπη, η αντιπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) Saliha Aydeniz, η βουλευτής του YSP (Πράσινο Αριστερό κόμμα) Meral Danış Beştaş και πολλοί πολίτες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.
Μιλώντας στα εγκαίνια, ο σκηνοθέτης Metin Ewr είπε: “Κάναμε ένα διάλειμμα για λόγους ανεξάρτητους από τον έλεγχό μας. Σήμερα όμως είμαστε ξανά μαζί σας με τη συμβολή των φιλότεχνων μας. Θα δείξουμε την κατάσταση της χώρας μας σε αυτά ντοκιμαντέρ. Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας μέσω λεηλασίας. Η λογοκρισία δείχνει πόσο σημαντικό είναι το έργο μας. Το FilmAmed είναι μια στάση ενάντια στη λογοκρισία και τη λεηλασία, γιατί τους αντιστέκεται. Έχουν γίνει επιθέσεις στον Yılmaz Güney πρόσφατα. Ο Yılmaz Güney είναι ένας αντιστασιακός σκηνοθέτης στον κινηματογράφο. Είμαστε πιστοί στην ταυτότητά του. Όπως είπε, “θα κερδίσουμε ό,τι και να γίνει”. Ό,τι και να γίνει, ο ελεύθερος κινηματογράφος θα κερδίσει».
Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε η ταινία «Zimanê Dayikê» σε σκηνοθεσία Sarkew Mesgarî. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και δασκάλων που προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά και μαθητές που στερούνται το δικαίωμά τους να μάθουν κουρδικά στην Rojhilat.
Filmamed Festival
Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 24 Απριλίου 2011 για πρώτη φορά με την ονομασία “Ημέρες Ντοκιμαντέρ του Ντιγιαρμπακίρ”, άνοιξε με την παραγωγή του 1982 “Em Kurd”.
40 ταινίες που επιλέχθηκαν από τις σχεδόν 70 ταινίες που υποβλήθηκαν, προβλήθηκαν για μια εβδομάδα. Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε ένα κοινωνικό θέμα κάθε χρόνο και συνεχιζόταν παρά τις πολλές δυσκολίες.
34 ταινίες που προβλήθηκαν στο 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ Filmamed, που διοργάνωσε ο Δήμος Peyas τον Μάιο του 2012, ήταν αφιερωμένες σε 34 άτομα που σκοτώθηκαν από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ρομπόσκι στις 28 Δεκεμβρίου 2011. Το τρίτο φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στις Sakine Cansız, Fidan Doğan και Leyla Şaylemez, που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι με το σύνθημα «Ο αγώνας για την ελευθερία των γυναικών προς τον ελεύθερο κινηματογράφο». Το τέταρτο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Amed μεταξύ 24 και 29 Μαΐου 2016 με σύνθημα «Παντού είναι αντίσταση, παντού είναι κινηματογράφος», ήταν αφιερωμένο στον Ισλάμ Μπαλικεσίρ, ο οποίος πέθανε στο Cizre.
Λόγω της σύλληψης του αντιδήμαρχου του δήμου Amed Peyas Mehmet Ali Aydın στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και του διορισμού διαχειριστή, το φεστιβάλ δεν μπόρεσε να διεξαχθεί το 2017. Για το λόγο αυτό, το 6ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 27 Μαΐου 2018 με το σλόγκαν «Πάρε την ταινία σου και έλα». Στο φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε για 7η φορά μεταξύ 8 και 12 Μαΐου 2019, ηταν δύο θέματα, οι γυναίκες και η μετανάστευση.
Αφήστε ένα σχόλιο