Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής, ο Αχμέτ Καραμούς, συμπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK), συζήτησε πολλές κρίσιμες πτυχές της κουρδικής σκηνής στη Μέση Ανατολή. Ο Κάραμους είπε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη των Κούρδων αποτελεί το Ιράν και η Τουρκία και ότι η Τουρκία έχει πρωτοστατήσει στη διεξαγωγή ενός πολέμου κατά των Κούρδων.

Η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη των Κούρδων είναι το Ιράν και η Τουρκία, δήλωσε ο Αχμέτ Καραμούς, συμπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK), σε αποκλειστική συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής την Τετάρτη.

Ο Κάραμους υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά των Κούρδων. «Το είδαμε αυτό στη Ροζάβα, στο Συριακό Κουρδιστάν. Και τώρα το βλέπουμε στο Νότιο Κουρδιστάν», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη εντατικοποίηση των τουρκικών επιθέσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο συμπρόεδρος του KNK πιστεύει ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας στοχεύουν στην κατάληψη της βορειοανατολικής Συρίας και του βόρειου Ιράκ. Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν σημαντικά διαφορετικό ρόλο από το Ιράν και ότι η Αμερική και ο δυτικός κόσμος, σε κάποιο βαθμό, έχουν κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν.

«Η Τουρκία θέλει να πετύχει τον στόχο μιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα σε ένα τζιχαντιστικό, ισλαμιστικό, σαλαφιστικό και ριζοσπαστικό πλαίσιο. Οραματίζεται έναν κόσμο μέσα από την τουρκο-ισλαμική σύνθεση», είπε.

Ο Κάραμους επέκρινε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ότι απέτυχε να επιτύχει ενότητα μέσα της και ότι δεν μπόρεσε να οικοδομήσει μια ενιαία δύναμη από το 2003. Ανέφερε ότι δύο ξεχωριστές δυνάμεις έχουν αναδυθεί στην περιοχή, που ανταγωνίζονται η μία την άλλη και η καθεμία προσπαθεί να ενισχύεται και επεκτείνεται.

Περιγράφοντας την αποστολή του KNK ως «υποστήριξη των κοινών συμφερόντων του λαού του Κουρδιστάν και από τα τέσσερα μέρη και την προώθηση των κερδών και της κατάστασής του όσο το δυνατόν περισσότερο», ο συμπρόεδρος του KNK κάλεσε τους Κούρδους να παραμερίσουν κόμμα, δυναστεία ή φυλετικά συμφέροντα και να ενωθούν γύρω από τα εθνικά, καθώς πιστεύει ότι δεν αποτελούν εμπόδιο στα εθνικά συμφέροντα.

Ο Κάραμους αναγνώρισε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι η πιο σημαντική δύναμη που υπάρχει και στις τέσσερις χώρες όπου ζουν Κούρδοι: Συρία, Τουρκία, Ιράκ και Ιράν. Πρότεινε ότι η παρουσία του PKK θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ιδρύματα και οργανώσεις.

Ο Κάραμους τόνισε επίσης τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπογραμμίζοντας τη θέση των Κούρδων στην περιοχή, σημείωσε ότι οι Κούρδοι είναι επίσης εταίροι στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. «Η ανάπτυξη ενός αμοιβαίου διαλόγου με Αμερικανούς αξιωματούχους για αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για εμάς», είπε.