Το Κίνημα Ελευθερίας των Γυναικών Γιαζίντι κάλεσε τις διεθνείς Δυνάμεις να υποστηρίξουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα τη δίκη ξένων μελών του ISIS.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι θα δικάσει ξένα μέλη του ISIS στα δικά της δικαστήρια. Αυτό ακολουθεί χρόνια ανεπιτυχών εκκλήσεων προς τα κράτη προέλευσης για τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων που διέπραξε το ISIS. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες μέλη του ISIS από περισσότερες από εξήντα χώρες κρατούνται στις φυλακές AANES και περίπου 60.000 μέλη της οικογένειας του ISIS βρίσκονται σε στρατόπεδα όπως το al-Hol Camp. Σύμφωνα με την AANES, οι δίκες θα γίνουν σύμφωνα με τους διεθνείς και εγχώριους νόμους για την τρομοκρατία.

Το Κίνημα Ελευθερίας των Γυναικών Yazidi (TAJÊ) εξέδωσε μια δήλωση καλώντας για υποστήριξη στη διαδικασία της δίκης.

ΤΟ TAJÊ υπενθύμισε ότι ο λαός των Γιαζίντι στη Σενγκάλ (Σιντζάρ) δέχτηκε βάναυση επίθεση για να δει όλος ο κόσμος στον 21ο αιώνα, τον λεγόμενο αιώνα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις και οι peshmerga, που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους, δεν έκαναν το καθήκον τους, ενώ οι δυνάμεις YJA Star, HPG, YPG και YPJ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και έσπευσαν να τους βοηθήσουν.

Η δήλωση σημειώνει ότι έχουν περάσει εννέα χρόνια από τη γενοκτονική επίθεση, ωστόσο οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ακόμη, χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται και ένα μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού των Γιαζίντι εξακολουθεί να ζει μακριά από τη γη του.

Παρατηρώντας ότι τα θύματα της επίθεσης του ISIS εξακολουθούν να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, Το TAJÊ είπε: «Το τουρκικό κράτος εισβολής επιτίθεται καθημερινά στη γη μας και σε ηγετικές προσωπικότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας. Είναι ευθύνη όλου του κόσμου να προστατεύσει τα δικαιώματα του λαού των Γιαζίντι».

«Η απειλή του ISIS συνεχίζεται»

Το TAJÊ επεσήμανε ότι οι SDF, YPG, YPJ, YBŞ και YJŞ διεξήγαγαν έναν έντιμο και μεγάλο αγώνα ενάντια στο ISIS και προστάτευσαν τον κόσμο από την απειλή του ISIS μέσω αυτού του αγώνα.

Παρατηρώντας ότι η απειλή του ISIS συνεχίζεται, Το TAJÊ δήλωσε: «Υπάρχουν χιλιάδες κρατούμενοι του ISIS στο στρατόπεδο Hol στη Ροζάβα, αλλά οι χώρες τους δεν τους ανακτούν. Οι διεθνείς δυνάμεις δεν ενεργούν για να εξαλείψουν την απειλή του ISIS, η οποία, ως εκ τούτου, συνεχίζεται».

«Το τουρκικό κράτος Υποστηρίζει το ISIS»

Το TAJÊ Τόνισε  ότι το ISIS είναι τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη της θα πρέπει να δικάζονται ως τέτοια. «Πολλές χώρες υποστήριξαν το ISIS και λειτούργησαν ως γέφυρα. Μία από αυτές τις χώρες είναι το τουρκικό κράτος εισβολής που κυβερνάται από το AKP και το MHP».

Το TAJÊ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς δυνάμεις που αναγνώρισαν την επίθεση του ISIS κατά της κοινότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία να αναγνωρίσουν επίσημα τη δίκη των μελών του ISIS και να στηρίξουν την AANES στη διαδικασία. «Οποιαδήποτε άλλη στάση που θα υιοθετήσουν θα σημαίνει αποδοχή της γενοκτονίας», ανέφερε.

«Όσοι υποστήριξαν το ISIS θα πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν και να τους δοθεί η τιμωρία που τους αξίζει, πρώτα και πάνω απ’ όλα το τουρκικό κράτος», πρόσθεσε Το TAJÊ.

2023-07-04T17:31:00+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top