Άνθρωποι σε πολλές πόλεις των περιοχών με κουρδική πλειοψηφία στο δυτικό Ιράν, γνωστές ως Rojhilat, τίμησαν  τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης Jin Jiyan Azadî (Γυναίκα Ζωή Ελευθερία) υπό την έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας την πρώτη ημέρα του Eid al-Adha.

Τα θύματα των επιθέσεων από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων Jin Jiyan Azadî ( Γυναίκα Ζωή Ελευθερία) τιμήθηκαν την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα του Eid al-Adha σε πολλές πόλεις στο δυτικό Ιράν περιοχών με κουρδική πλειοψηφία , γνωστές ως Rojhilat.

Οι εκδηλώσεις μνήμης στους τάφους πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και εν μέσω απειλών προς τις οικογένειες των θυμάτων, με τα πλήθη να αντηχούν συνθήματα Jin Jiyan Azadî και να τραγουδούν επαναστατικά τραγούδια.

Νωρίτερα, οι πολίτες επισκέφθηκαν επίσης τις οικογένειες των θυμάτων στα σπίτια τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN), οι ιρανικές αρχές καταφεύγουν σε απειλές κατά των οικογενειών των θυμάτων για να τις αποτρέψουν από τη διοργάνωση των εορτασμών. Οι οικογένειες φέρεται να έχουν λάβει εκφοβιστικά τηλεφωνήματα, προειδοποιώντας τις να μην διοργανώσουν εκδηλώσεις στη μνήμη των αγαπημένων τους.

Η καταστολή από τις ιρανικές αρχές σε όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους το Eid al-Adha αντιπροσωπεύει μια επέκταση των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από συγγενείς των νεκρών στα νεκροταφεία τους τελευταίους μήνες, οι οποίες αντιμετώπισαν σκληρές απαντήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας , ιδιαίτερα στην επαρχία Κουρδιστάν.

Τους τελευταίους μήνες, το νεκροταφείο Aichi, όπου θάφτηκαν πολλοί Κούρδοι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένης της Jîna Mahsa Amini, της οποίας ο θάνατος πυροδότησε τις διαδηλώσεις, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο από την κυβέρνηση, οι ταφές έχουν αλλοιωθεί και οι τάφοι ορισμένων διαδηλωτών έχουν ακόμη έχει μετακινηθεί.

Ενώ ο τάφος της Amini παραμένει στο νεκροταφείο, οι τροποποιήσεις του νεκροταφείου Aichi έχουν κάνει τον μνημείο της απρόσιτο στο κοινό.